Moeten ijsberen verhuizen naar Antarctica?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is niet eerste keer dat de temperatuur op aarde verandert en diersoorten moeten verhuizen om te overleven. Maar een verhuizing is moeilijker geworden nu onaangetaste gebieden veel kleiner en meer geïsoleerd zijn en barrières als steden, dorpen en wegen de trekroutes versperren.

Opwarming6

Bergdieren kunnen niet migreren, terwijl hun
leefgebied steeds kleiner wordt – Foto:CC

Handje helpen
Migreren is voor de ene diersoort gemakkelijker dan voor de andere. Vlinders kunnen enkele honderden kilometers noordwaarts trekken, maar bergdieren die vast zitten op hoge toppen in zuidelijk Europa zijn niet in staat om bergketens in het noorden te bereiken. Deskundigen uit Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten roepen daarom in het wetenschappelijke tijdschrift Science op om die soorten een handje te helpen. 'Geassisteerde migratie of kolonisatie' kan het laatste reddingsmiddel vormen voor dieren die met uitsterven worden bedreigd.

Problemen niet verplaatsen
De strijd tegen de klimaatverandering moet nog altijd de absolute prioriteit krijgen, maar de snelheid waarmee sommige dieren uitsterven, dwingt ons tot drastische maatregelen, argumenteren de auteurs van het artikel in Science. Ze schrijven dat ze zich er van bewust zijn dat dergelijke gedwongen verhuizingen grote gevolgen kunnen hebben voor de ecosystemen waar de dieren terechtkomen. Geassisteerde migratie kan dan ook enkel voor ecologisch belangrijke diersoorten waarvan vaststaat dat ze zonder migratie hoe dan ook ten dode opgeschreven zijn.

De auteurs stellen in het artikel criteria op over hoe die beslissing moet genomen worden. De soorten moeten gemakkelijk te vangen, te kweken en te verhuizen zijn. Bovendien mogen ze geen schade aanrichten in hun nieuwe ecosysteem die groter is dan de biologische schade die ontstaat door hun uitsterven.

Opwarming2
Foto: CC

Taboe
"Passief assisteren bij de migratie van koraalriffen is acceptabel, maar ijsberen verhuizen naar Antarctica, waar ze de pinguïns zouden uitroeien, is dat natuurlijk niet", zegt professor Camille Parmesan van de University of Texas. "Uiteindelijk zal de beslissing om een diersoort te verhuizen niet enkel op harde wetenschap gebaseerd zijn, maar ook op ethische gronden." De auteurs vragen dat op zijn minst het taboe doorbroken wordt zodat het debat over geassisteerde migratie gevoerd kan worden in de wetenschappelijke gemeenschap. "Milieubescherming is nooit een exacte wetenschap geweest," zegt Parmesan. "Maar de klimaatverandering dwingt ons om het beschermen van de biodiversiteit fundamenteel te herdefiniëren."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons