Mijzenfestival: poldermodel voor verantwoord feesten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het festival in de Mijzenpolder, dat plaatsvindt van 6 t/m 10 augustus, is namelijk één van de eerste CO2-neutrale festivals van Nederland. Dit jaar laat het haar bezoekers en de lokale bevolking kennismaken met het thema 'wind' met als onderliggend thema 'duurzaamheid'.

 

koe2 foto cc
Onthaasten tussen de koeien
Foto: CC

Polderbewoner werkt mee

Van boerenschuur, erf en hooizolder tot weiland en rietkraag; behalve van de rust kun je er ook van theater, muziek, tentoonstellingen en workshops voor jong en oud genieten. Dit was precies wat Kees Wieringa, artistiek leider, voor ogen had toen hij besloot de schoonheid van de Mijzenpolder te delen met de drukke stedelingen, zoals hij er zelf tot voor kort ook een was. Maar ook hoopt hij dat door het festival de polderbewoners stilstaan bij de schoonheid van hun eigen omgeving.

 

Verliefd op de stilte
Wieringa: "Toen ik ruim drie jaar geleden voor het eerst op de Walingsdijk in Ursem stond, was ik direct verloren. Ik werd verliefd op de stilte, de weidsheid van het polderlandschap, de eindeloze horizon en de intens donkere nachten. Dit is een prikkelarme omgeving waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben." De bewoners zijn ondertussen zeer bevlogen met het festival en helpen graag een handje mee om het een bijzondere ervaring voor iedereen te laten worden.

 

Wind

"Het regent hier regelmatig horizontaal", vertelt Antonio A-Tjak, die naast bewoner van de Schermerpolder ook de drijvende kracht achter het onderdeel wetenschap van het festival. Het is dus niet zo vreemd dat het thema van deze tweede editie van het Mijzenfestival 'wind' is. Door een combinatie van wetenschap, natuur en kunst maken de festivalorganisatoren dit onaantastbare fenomeen tot middelpunt van het festival.

duurzame ijscokarDuurzame ijsjes
Op het Mijzenfestival rijdt een duurzame ijscokar rond. Een ouderwetse ijscokar voorzien van zonne-panelen en een kleine windturbine. De ijscokar is eigendom van windmolencoöperatie 'de Windvogel'.

Zo kunnen bezoekers hun eigen gebouwde windgedreven voertuigen zelf testen en laat boer Smit in zijn stal en op zijn land zien wat de invloed is van wind op het landschap en van bebouwing op de wind, door middel van een windtunnel en een dansvoorstelling. Ook kun je als bezoeker wind op verschillende hoogten ervaren door in een 14 meter hoge toren te klauteren.

 

CO2-neutraal

Het festival is CO2-neutraal dus kunnen bezoekers langs het polderspektakel reizen per fiets, boot, paard en wagen of misschien toch gewoon te voet. Maar duurzaamheid komt ook terug in andere aspecten van het festival. Zo wordt er bijvoorbeeld, hoe kan het ook anders, gebruik gemaakt van windenergie. Maar ook wordt er zo min mogelijk geprint, wordt er gegeten met servies van afbreekbaar plastic en zijn de gerechten bereid uit (biologische) streekproducten.

 

Promotiefilmpje van het festival

Mijzenfestival

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons