Rita Verdonk werd uit de VVD gestuurd, dus gastspreker en VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn was er niet bij. Net zomin als oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk. 'Te druk met campagne voeren voor zijn beoogd PvdA-voorzitterschap', aldus presentator Bahram Sadeghi. Het is twijfelachtig of de afwezigen er wél toe in staat zouden zijn geweest, maar ook tijdens dit debat in de Amsterdamse Balie werd geen definitief gevonden op de vraag of ontwikkelingshulp zin heeft.

Hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink pareerde weliswaar keer op keer zijn tegenstrever, econoom Hans Labohm, die zijn bekomst heeft van ontwikkelingshulp sinds hij in de jaren zeventig onder Pronk diende. Maar door het volle programma kreeg Labohm geen kans uit te leggen waarom ontwikkelingshulp de armoede in de wereld niet verhelpt, maar juist verergert, zoals hij stelt.

Een 'meisje van zestien', speciale gast op deze avond, raakte er niet door van de wijs. 'Later ga ik ontwikkelingshulp doen', schreef ze deze zomer aan de rubriek 'Achterwerk' van de <i>VPRO-Gids<i>. En daar bleef ze bij. 'Gewoon omdat arme mensen zielig zijn en ik denk iets te kunnen doen.'

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief