Manchester: creëert de Brexit meer haat, wantrouwen en geweld?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat betekent de Brexit voor Britse jongeren? “Ik zat met Maria te praten in de tram in Manchester toen ze ineens toegeschreeuwd werd: ‘Hey nigger, waarom ga je niet terug naar je eigen land?’” Dit voorbeeld gaf Jim, zelf wit, als voorbeeld toen ik hem vroeg wat Brexit losmaakt.

Omdat ook veel Nederlanders voor een uittreding uit de EU zijn, vroeg ik mijn Engelse en Ierse vrienden van Quiet Riot naar hun ervaringen. Quiet Riot is een actiegroep van jongeren met fysieke beperkingen, die actievoeren voor een inclusieve wereld door middel van gedichten, artikelen en lobbywerk. 

BLOK is een mediaplatform door jonge Amsterdammers, die vinden dat er iets mis is met het huidige beeld dat de media schetsen. "Juist in nu negatieve geluiden overheersen, en mensen tegenover elkaar komen te staan, vinden wij het belangrijk om een positief, kritisch en inclusief geluid te laten horen!" BLOK bestaat uit een team van jonge reporters met ieder een eigen specialiteit: geschreven journalistiek, fotografie, tekenen en video. Het team wordt ondersteund door jonge mediaprofessionals.

 

“Los van ingewikkelde economische veranderingen is vooral de golf van hatelijke uitingen op straat en in de publieke ruimte, in de krant en sociale media, voor mij het belangrijkste gevolg van de Brexit. Wat betekent dit voor de toekomst van onze kinderen uit ons gemengd huwelijk?” vraagt Jim zich af. “Brexit is een enorme verslechtering van de onderlinge solidariteit.” 

Ook Maresa in haar rolstoel maakt zich grote zorgen: “De keuze voor uittreding geeft misschien voordelen voor het hier en nu, maar levert voor de toekomst alleen maar nadelen. Het versterkt de teneur dat mensen niet met elkaar willen praten, maar in twee kampen gaan zitten die elkaar niet willen helpen.”  

Voor mij is vooral de golf van hatelijke uitingen op straat en in de publieke ruimte het belangrijkste gevolg van de Brexit

 

Anthony uit Dublin zegt: "Nu is Ierland vrijwel een eenheid met Noord-Ierland omdat er geen grens is. Na de Brexit is er wel weer een grens, net als voorheen. Noord-Ierland is vroeger bezet geweest door de Engelsen. Er woedde jarenlang een heftige burgeroorlog tussen katholieke Noord-Ieren die zich wilden aansluiten bij Ierland, en protestante Noord-Ieren die bij Engeland wilden blijven. Door de Europese Unie is de grens weggevallen en lijkt het dus één land. Maar wanneer Noord-Ierland uit de Europese Unie gaat, komt er weer een grens en dus een scheiding tussen Ierland en het Engelse Noord-Ierland. Ik ben erg bang dat de strijd voor een onafhankelijk Noord-Ierland weer zal oplaaien." 

Leren van de Brexit

De gesprekken met mijn vrienden van Quiet Riot zetten me aan het denken. Wat kunnen wij in Nederland leren van de Brexit? Zou Nederland uit de Europese Unie stappen, dan zal dat ook hier groepen mensen tegen elkaar opzetten. Wij moeten problemen die er natuurlijk altijd zijn proberen op te lossen door met elkaar te blijven praten. Als partijen weggaan dan lossen zij de problemen niet op, maar worden de moeilijkheden en het onderlinge wantrouwen alleen maar groter en zal de sterkste overwinnen. De bomaanslag in Manchester versterkt in mijn oegen de noodzaak juist bij elkaar te blijven en samen de problemen op te lossen, waarbij iedereen zich een gerespecteerd burger voelt met dezelfde rechten en plichten als elk ander. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons