Malariazones schuiven op door klimaatverandering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

malaria 11-10-2000
Malariaslachtoffertje

“Toen ik opgroeide hadden we nog nooit van malaria gehoord”, zegt de 31-jarige Charity Njuki uit Thangathi, een klein stadje dat 60 kilometer ten noorden van Nairobi ligt in een reportage van de Los Angeles Times.”Ik was dan ook enorm verbaasd toen ik hoorde dat mijn zoontje van twee de ziekte bleek te hebben.”
 

 

Hoewel malaria een grote killer is in Afrika, kregen de koffieboeren in de bergen van Kenia er maar zelden mee te maken. Malaria was iets wat een ver familielid elders in het land trof of wat je op reis opliep. De temperatuur op aarde is de laatste jaren echter geleidelijk aan het stijgen. Het lijkt er op dat de temperatuur in Afrika sneller stijgt dan in de rest van de wereld. Hierdoor schuiven de gebieden waar de malariamug zich lekker voelt op.

 

Poeltjes

 

Behalve de opwarming van de aarde zou de toename van het aantal malariagevallen in de hoger gelegen gebieden ook nog kunnen liggen aan de toename van de irrigatie. Hierdoor ontstaan er meer poeltjes waarin de muggen hun eitjes kunnen leggen. Maar de meeste wetenschappers geven toch de schuld aan klimaatverandering omdat de muggen nou eenmaal van warmere temperaturen houden. Als het ergens kouder is en er ligt een poeltje zullen ze zich niet laten zien.

 

 

malaria preventieposter
Malariapreventieposter

Sinds 2001 is het aantal malariapatiënten in de provincie Nyeri, waar Thangati onder valt, verdubbeld. Precieze cijfers zijn moeilijk te geven omdat de gezondheidsklinieken in de regio nog niet beschikken over een test waarmee je binnen een half uur kunt zien of iemand malaria heeft. De focus van de bestrijding van malaria ligt namelijk nog steeds op de kustregio en het westen van het land.
 

 

Immuniteit

 

Volgens deskundigen moet dit echter snel veranderen. De mensen die in de hoger gelegen gebieden wonen hebben namelijk in tegenstelling tot de inwoners van de gangbare malariazones nog geen immuniteit ten opzichte van de ziekte opgebouwd. Hierdoor krijgen zij heftigere malaria-aanvallen.

 

Onder de inwoners van het gebied is de kennis over de ziekte en de symptomen ook nog niet goed ontwikkeld. Sommige dorpelingen denken bijvoorbeeld dat je malaria kunt krijgen door het eten van bedorven pap en weten niet hoe je je wel het beste tegen de ziekte kunt beschermen. Ook kan het gebeuren dat mensen te lang wachten met naar de dokter stappen met soms fatale gevolgen.

 

Charity Njuki is nu in elk geval van plan om haar kinderen voortaan onder een muskietennet te laten slapen.

 

 

Malaria_map

Rood zijn gebieden waar malaria voor kan komen. Bron: United States Centre for Disease Control.

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons