Life along the coastline: waterbeheer in Bangladesh

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het door natuurrampen geteisterde Bangladesh wordt door zijn lage ligging voordurend bedreigd door de zee en de grote rivieren die het land doorsnijden. Dijken, drainagekanalen en sluizen moeten de bevolking beschermen tegen overstromingen en tegen wateroverlast op de akkers.

 

Sinds 1975 ondersteunt Nederland het geïntegreerde waterbeheer in Bangladesh als onderdeel van de intensieve bilaterale relatie tussen de twee landen. De samenwerking heeft geresulteerd in de uitvoering van projecten waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de plaatselijke bevolking.

 

Fotograaf Saiful Huq Omi reisde langs de kust van Bangladesh om deze participatie van de bevolking vast te leggen. De projecten die hij tijdens deze reis tegenkwam zijn Integrated Planning for Sustainable Water Management (IPSWAM) en het Char Development and Settlement Project (CDSP).

 

Het IPSWAM-project omvat het invoeren van geïntegreerd en duurzaam waterbeheer op lokaal en nationaal niveau in twee regio's in Bangladesh, die dienen als pilot voor de rest van het land. De samenwerking met de lokale bevolking is van doorslaggevend belang bij het slagen van dit project.  

 

Het CDSP-project draagt bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de bewoners van de kuststreken van Zuidoost-Bangladesh. In overleg met de plaatselijke bevolking worden chars verder ontwikkeld op het gebied van infrastructuur en waterbeheer. Chars zijn gebieden die aangewonnen zijn op zee. De ontwikkeling van deze chars komt ten goede aan 10.000 gezinnen die daarmee bestaansrecht krijgen.

 

Beide projecten worden gefinancierd door de regeringen van Nederland en Bangladesh. Bij de uitvoering van de projecten werkt de Bangladesh Water Development Board samen met Euroconsult Mott MacDonald.

 

Saiful Huq Omi

Saiful Huq Omi is een freelance fotograaf die lid is van Polaris Images. In 2006 won hij de National Geographic All Roads Photography Project Award voor zijn werk over de positie van politieke vluchtelingen in zijn land, Bangladesh. Zijn foto's zijn vaak getuigenissen van de kracht van de mens om keer op keer opnieuw de strijd aan te gaan.

Onder de titel Life Along the Coastline maakte Saiful Huq Omi een serie foto's over de strijd van de mens tegen het dreigende water, zijn veerkracht en overlevingsdrift.

"Ik gebruik mijn lens om verhalen te vertellen. Dat is mijn manier om bij te dragen aan een betere wereld."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons