Liefdesgeschiedenis in een stervende wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Je verbetert de wereld niet door een kind op de wereld te zetten. In een tijd waarin de aarde steeds warmer wordt, de mensen onvriendelijker worden en de economie op z’n gat ligt, moet je je afvragen: willen we wel een kind? In het toneelstuk Longen vraagt een jong stel zich dat af.

“Zullen we een kind nemen?” Het is die vraag waarmee Longen begint, gevolgd door een lange stroom twijfels en gedachten die een jong stel op toneel tegen elkaar uitspreekt. Vooral zij overpeinst het krijgen van een baby. De rollen worden gespeeld door Teun Kuilboer, bekend van o.a. zijn rol in Goede Tijden Slechte Tijden en de film de Heineken Ontvoering, en Laura de Boer, die eerder speelde in de toneelstukken Anne en Zelf en Thaiboxverdriet.

“Als je echt om de planeet geeft, kun je jezelf maar beter van kant maken,” zegt hij in het stuk.

Zij, later: “Maar wij zijn goede mensen. We recyclen, doen de kraan dicht als we tanden poetsen, we kijken het nieuws.”

Energiezuinig
Niet alleen de personages leven duurzaam, de productie is ook zo energiezuinig mogelijk gemaakt. Regisseur Teunkie van der Sluijs: “We hebben zo papierloos mogelijk gewerkt. Voor het decor gebruiken we maar vijf lampen, waarvan de totale wattage op een avond 700 is. Dat is de helft van wat één theaterlamp op een avond nodig heeft.”

Hysterisch
Op toneel komen ze er maar niet uit. De personages uiten lange gedachtenstromen – waarin het woord fucking vaak voorkomt – over hoe de staat van de wereld en de verantwoordelijkheden die een kind krijgen met zich meedraagt. “Mijn personage is redelijk hysterisch,” zegt Laura de Boer, de vrouw van het stel. “Eerst dacht ik: wat zeurt ze, maar later besefte ik ineens dat ze helemaal niet zeurt. Niemand in mijn omgeving praat over klimaatverandering, terwijl we de gevolgen in Nederland juist als één van de eersten gaan merken.”

Ter inspiratie keken en lazen Van Der Sluijs, De Boer en Kuilboer documentaires en boeken over klimaatverandering, zoals The Age of Stupid en 10 Billion van Stephen Emmott.

Twijfel
Teunkie van der Sluijs (33) haalde Longen naar Nederland, nadat het stuk in Engeland en Amerika al een groot succes was. Nederland is het tiende land waar Longen speelt. “Ik wilde Longen graag maken vanwege de combinatie van vorm en onderwerp,” vertelt hij. “Het verbaast me dat er zo nonchalant met klimaatverandering wordt omgegaan, terwijl het het centrale probleem is van deze eeuw. Recyclen maakt al geen zak meer uit, het is aan overheden om iets te doen.”

Ook de twijfel die het stel in het stuk uitspreekt, vindt Van der Sluijs interessant. “In de laatste tien jaar is twijfel echt taboe geworden,” zegt hij. “Alles moet in oneliners, terwijl twijfel juist nuance geeft.”

Half leeg
Toch geeft Longen geen antwoord op wat we als mensen dan zelf kunnen doen tegen klimaatverandering. Daardoor verlaat je de zaal met een glas-half-leeg-gevoel. “Het punt van ‘een beter milieu begint bij jezelf’ zijn we allang voorbij,” zegt acteur Teun Kuilboer, man van het stel in Longen. “Maar er moet wel over gepraat worden, het is niet de oplossing om het er niet over te hebben.”

“Eigenlijk gaat het stuk vooral over liefde,” zegt De Boer. “De liefde blijft namelijk overeind. De Engelse maker van het stuk, Duncan MacMillan, verwoordde dat mooi. Hij zei dat hij pessimistisch is over de toekomst van de wereld, maar positief over menselijke relaties.”

Zwanger
In het dagelijks leven is De Boer ook zwanger, dat is toeval. “Ik was al voor het stuk gevraagd voordat ik zwanger was,” zegt ze, inmiddels vijf maanden zwanger. “Door Longen beleef ik alles wel meer intens.”

Zelf heeft ze nooit de overwegingen gehad die haar personage in het stuk heeft. “Ik denk dan eerder: dan maak ik wel een mooi mens, dat misschien nog iets kan doen aan de klimaatverandering.”

Ook Kuilboer wil ooit kinderen, “maar geen acht. We moeten stoppen met zulke grote gezinnen.”

Zuinige wasmachine
Hoe zit het eigenlijk met de footprint van de acteurs zelf?

Eh…

Kuilboer: “Ik rijd geen auto en heb een zuinige wasmachine. Maar die heb ik ook maar toevallig gekregen.”

De Boer: “Ik probeer bewust te leven, maar als ik voor een filmproject drie keer op en neer moet vliegen, dan doe ik dat weer wel.”

Ook Van der Sluijs leeft minder bewust dan hij zou willen: “Ik maak stukken in Nederland, Engeland en Amerika. Vliegen is dus onvermijdelijk.”

Longen tourt door het land. Bekijk hier waar en wanneer het stuk te zien is.

{C}{C}{C}[[{“fid”:”23658″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:272,”width”:480,”alt”:”Longen – trailer voor de theaterproductie”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons