Lever maar in die verf!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Heb je ook wat liters ongebruikte verf in huis? Zonde. Sinds kort is die verf geen chemisch afval meer, maar grondstof. De eerste Nederlandse gerecyclede verf is binnenkort te koop in kringloopwinkels.

 

Nog even en je kunt naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt om verf te kopen die bijna geheel gerecycled is. In ‘standaard’ roomwit, ‘modekleuren’  ijsblauw, klei en grijs. Eco Paints is de eerste speler die de hergebruikte verf op de consumentenmarkt brengt. Hagenezen kunnen nu al terecht in acht kringloopwinkels, de rest van Nederland moet snel volgen. De verf is niet alleen duurzaam, maar ook goedkoper dan de standaard kwaliteitsmerken. En straks krijg je ook nog een kortingsbon als je zelf oude verf inlevert.

Enorme potentie
De potentie van verfrecyling is enorm, volgens de verfindustrie. Van de waterdragende muurverf die we met z’n allen jaarlijks in Nederland kopen maar niet gebruiken, is 3500 ton, zo’n 250.000 liter, in potentie geschikt voor hergebruik. Als we vervolgens die gerecyclede verf op de muren smeren, in plaats van nieuwe verf, besparen we 11.000 ton aan CO2-uitstoot, lieten de Vereniging van Verf- en drukinktfabrikanten (VVVF) en afvalverwerker SITA becijferen. Eco Paints schat dat Randstedelingen samen nu maar liefst een miljoen liter ongebruikte verf thuis hebben staan. Daarvan zou 10 tot 15% geschikt zijn voor hergebruik.

Goedkeuring
Tot voor kort werd oude verf, zodra het werd ingeleverd bij milieudepots, beschouwd als chemisch afval dat niet zomaar hergebruikt mocht worden als grondstof voor nieuwe verf. De VVVF en afvalverwerker SITA zijn bezig geweest om die juridische status van restverf te veranderen, zodat de restverf als grondstof doorverkocht mag worden aan verfproducenten. Twee weken geleden kwam er goedkeuring van het Ministerie van Milieu en Infrastructuur. Als de afvalverwerker bij het omzetten van restverf in grondstof voldoet aan allerlei strenge veiligheidsregels, mag de oude verf verkocht worden om nieuwe verf te worden. SITA  is inmiddels begonnen met de verwerking van de restverf.

‘We kunnen niet wachten’
ECO Paints deed dat al ‘onder de radar’. Begin 2013 deed het Haagse bedrijf een proef met het recyclen van Nederlandse verf en nu produceert ECO Paints gerecyclede verf in samenwerking met InterChem, een bedrijf zich onder meer richt op het recyclen van chemische producten voor de industrie. Dat Eco Paints daarmee op veranderende regelgeving vooruitliep was een bewust risico. “Wij zijn een kleine onderneming die in het recyclen van restverf enorme kansen ziet en het belangrijk vindt om bij  te dragen aan  duurzaamheidsdoelstellingen” zegt Gijs van Ginneken van Eco Paints. “We weten dat de huidige regelgeving dergelijke ontwikkelingen nog flink in de weg zit, maar we willen dit wel oplossen.”  Zijn compagnon Henk Smit voegt toe: “Wij zijn ondernemers, we kunnen niet gaan zitten wachten.” SITA en VVVF begonnen twee jaar geleden met hun onderzoek naar en het mogelijk maken van het recyclen van verf in Nederland. In Canada, Engeland en de VS is gerecyclede verf al jarenlang op de markt.

Zelf recyclen
Ursa Paint is de eerste fabrikant die van SITA afneemt, al duurt het nog even voordat Ursa Paint de consumentenmarkt ook gaat bedienen. Verf die je nu bij de milieustraat van je gemeente inlevert kan via SITA al terug in de verfstroom komen. ECO Paints is samen met InterChem en kringloopwinkels bezig om een eigen inzamelingssysteem op te zetten, via de kringloopwinkels die ook de verkooppunten moeten worden. Het bedrijf hoopt zo de hele keten in handen te krijgen: verkoop van verf, inzamelen van oude verf, en weer verwerken tot nieuwe verf. In de bouwmarkten is het voorlopig nog niet te krijgen.  Volgens Smit zijn ze wel geïnteresseerd, maar nog wat ‘huiverig’ om een concurrent voor hun eigen huismerken binnen te halen.

 

 

Beeld:   www.homespothq.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons