Lang leve de vrije pers!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een minuut stilte, een tweet met 'I am Charlie', #JeSuisCharlie. De aanslag op onze Franse collega’s bij het satirisch magazine Charlie Hebdo schokt de wereld. Maar de vrijheid van meningsuiting en de vrije pers zijn ook na stilte en een trending topic belangrijk. Daarom werkt het journaille gewoon door: journalisten klimmen in de pen – het wapen van hun keuze.

Charlie Hebdo komt deze week gewoon uit. Er worden een miljoen exemplaren van het magazine gedrukt, in plaats van de gebruikelijke 70.000.

Ook lezers kunnen zich bewapenen: steun een journalist of website, luister naar de radio, kijk een tv-programma, koop een krant, abonneer je op een magazine. Draag bij aan het voortbestaan van de vrije pers en koop een journalistiek product dat gebruik maakt van die vrijheid.

OneWorld helpt je op weg met suggesties van media die jouw steun goed kunnen gebruiken, die vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben, en zich eerder profileerden als journalistieke waakhonden van de democratie.

  1. Charlie Hebdo
    Het satirische magazine dat voor niets en niemand bang is. Terugdeinzen was er niet bij, ook niet na een molotov-cocktail in 2009 en vele bedreigingen daarvoor en daarna. De aanslag op de redactie die op woensdag 12 mensen het leven kostte domineert het wereldnieuws.

    Nu staat de site op zwart met enkel de tekst 'Je suis Charlie', Ik ben Charlie. Maar zodra dat voorbij is kun je je hier abonneren op Charlie Hebdo. Laat een eventuele taalbarriere je niet weerhouden: voor 10 euro ontvang je een maand lang 4 nummers. Dat is niet zo heel duur plaatjes kijken.

    Je kunt ook een donatie doen – het blad kende al langer financiële moeilijkheden. Op deze webpagina schrijft de redactie: “Help ons. De verkopen dekken niet langer de productiekosten van papier, de levensvatbaarheid is in het geding.” Lezers en vrienden van het blad wordt gevraagd om te doneren. Er is tenslotte maar één Charlie Hebdo!

  2. Dabanga Sudan
    Dit online platform is het enige onafhankelijke nieuwsmedium dat bericht vanuit het hart van Darfur in Sudan. Volg Dabanga op Twitter of Facebook, of voeg de nieuwsfeed toe aan je RSS-reader.

  3. Visualizing Palestine
    De redactie van deze online publicatie gebruikt datavisualisaties en infographics om een zo feitelijk mogelijk beeld te schetsen van de Palestina-Israël-problematiek. Door de kennis van onderzoekers, designers, techneuten en journalisten te combineren proberen ze rechtvaardigheid en gelijkheid te promoten. Volg de website of doe een donatie.

  4. China Geeks
    Een website over China met artikelen, essays, nieuws en veel links naar Engelstalige berichtgeving over het land van de draak. Van politiek tot literatuur, van geschiedenis tot het laatste nieuws, China Geeks heeft het allemaal. Zelf noemt de redactie China Geeks een ‘vertaling en analyse van het moderne China’. Volg hoofdredacteur Charlie Custer op Twitter, of bookmark de RSS feed.

  5. Dennik N
    Dit nieuwe, Slowaakse platform heet Dennik N, wat zoveel betekent als het Onafhankelijke Dagblad. De site is ontstaan uit een vlucht voor persvrijheid: nadat een Slowaakse financiële groep met een twijfelachtige reputatie een groot deel van de aandelen van SME opkocht, begonnen een aantal journalisten voor zichzelf. Dat was het begin van Dennik N – een van de weinige onafhankelijke journalistieke platforms in Slowakije. “U weet dat we koppig en doelgericht zijn – niet bang voor zware onderwerpen”, staat er op de site. Volgen dus, eventueel ook de Twitter- of Facebookaccount. Mocht je Slowaaks meer zo goed zijn als voorheen, dan kun je hier doneren.

  6. Awramba Times
    Deze krant wordt ook wel de speerpunt van de Ethiopische persvrijheid genoemd, door de presidengt meer gevreesd dan tienduizend bajonetten. Volgens het Committee ter Bescherming van Journalisten is het de enige krant in Ethiopië die kritisch bericht over de overheid. In 2005 werd oprichter Dawit Kebede (1980) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens hoogverraad en genocide. In 2007 kreeg hij een pardon. De collega’s met wie hij vast zat verlieten het land, maar Kebede vocht terug en richtte na zijn vrijlating de Awramba Times op. Toen het in 2011 alsnog te heet onder zijn voeten werd, vertrok hij naar de Verenigde Staten. Onder het motto 'wij waarderen onpartijdigheid', zet hij daarvandaan de publicatie voort. Volg het Twitter account, of de website. (Donatie- of abonneemogelijkheden zijn ons niet bekend.)

  7. ProPublica
    De journalisten van ProPublica lichten de tegels die andere Amerikaanse media laten liggen. Dit onafhankelijke online medium is een voorbeeld voor online onderzoeksjournalisten wereldwijd. Met een focus op die groepen uit de Amerikaanse samenleving die minder gehoord worden: eerder besteedden ze aandacht aan de tabaksindustrie, segregatie en dollars (van farmaceutische bedrijven) voor artsen. Ondanks samenwerkingen met diverse andere Amerikaanse media, vraagt ook ProPublica actief om donaties.

  8. Venezuela Analysis
    Altijd al geïnteresseerd geweest in Zuid-Amerika? Check Venezuela Analysis voor berichtgeving met ruimte voor onafhankelijke berichtgeving over en analyse van de huidige politieke situatie in Venezuela. Naast nieuws en achtergronden (RSS feed) biedt de site ook een podcast en een nieuwsbrief aan. De website is geheel afhankelijk van donaties.

  9. Wealth Magazine
    De Democratische Republiek Congo is één van de rijkste en armste landen ter wereld: rijk wat betreft grondstoffen zoals diamanten, koper, wolframiet, goud en kobalt. Arm wat betreft de maatschappelijke ontwikkeling met de op een na laatste plaats op de Human Development Index van de VN in 2013. Onder leiding van Eric Mwamba doet Wealth Magazine onderzoek naar deze zogenoemde ‘roofstaat’ van Kabila. Hoe kan het dat er meer dan 45 miljoen zonder elektriciteit of veilig drinkwater onder de armoedegrens leven, in een land dat op papier zo rijk is? De artikelen hierover worden vooralsnog gepubliceerd via het Nederlandse ZAM. Het moge duidelijk zijn: Wealth Magazine kan wel wat steun gebruiken. Volg het blad op Twitter, Facebook, of via de nieuwsbrief. Indirect steunen kan via de ZAM foundation, die zich inzet voor onderzoeksjournalisten, fotografen en “andere ‘lastpakken’ in tal van Afrikaanse landen”.

  10. Dissent
    An oldie, but a goodie. Dissent magazine publiceert al sinds 1954 over uitgebreid over politiek en cultuur. De Amerikaanse dichter en feminist Katha Pollit noemde het magazine ‘onmisbaar voor iedereen die de vreemde tijd waarin wij leven wil begrijpen’. Dissent abonnementen kennen vele vormen: lees het magazine online, in print (mondiale verzending) of doe een donatie. Het magazine verschijnt vier keer per jaar. Lees, doneer, of volg op Facebook, Twitter, Tumblr of RSS.
     
  11. La Mula
    La Mula – Spaans voor ‘De Muilezel’ – geeft Peruaanse burgers de mogelijkheid om zelf nieuws, columns en interviews te publiceren. Het platform ‘draagt’ de journalistieke uitingen van het eigen publiek. De redactie licht het beste uit op de site, Twitter en Facebook.

  12. Premium Times
    Deze Nigeriaanse online krant wil de democratie in eigen land versterken en transparantie en mensenrechten promoten. Hoewel de journalisten van de krant zich bewust zijn van de mogelijke negatieve effecten van de media – “het verdeling van het publiek, en wegnemen van hoop en visie” – zien ze meer voordelen dan nadelen. Daarom berichten ze over corrupte politici en instituten met een dubbele agenda. Eerder werd er aandacht besteed aan de leugens van de overheid over een gouverneurs’ kantoor en de dodelijk wereld van Nigeriaanse quack artsen. Volg deze krant op Twitter, Facebook, Youtube of via RSS.

Deze lijst is onvolledig – mis je een medium? Laat het weten in de comments, voeg bij voorkeur een link toe. Bedankt!

UPDATE 12/01/2015:

13. The Bureau of Investigative Journalism
Een tip van journalist Krijn Schramade. Zij volgen onder andere de CIA-aanvallen met Drones in Pakistan, Somalië en Jemen (inclusief data). Ook onderzochten ze gevallen van overlijden in de politiecel.

14. La Silla Vacia
Wies Ubags, voormalig correspondent in Colombia, wijst op La Silla Vacia (waar ze ook even Charlie zijn). Betrouwbare journalistiek. Voor wie liever Engels leest is er het steeds beter wordende Colombia Reports.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons