Koninklijke onderscheiding voor bevlogen echtpaar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Henk en Atty Hammer uit Terneuzen werden door hun dochter naar Madurodam in Den Haag gelokt voor de ceremonie. Het stel was totaal verrast door het eerbetoon dat hen daar wachtte. Atty Hammer: “Je doet gewoon wat je doet. Aandacht op onze persoon vind ik eigenlijk onzin. Maar toen we hier aankwamen, met al die mensen erbij, dan is dat toch wel erg leuk. Er zijn vanmiddag ook veel vrienden bij, die steeds onze afwezigheid door de jaren heen moesten tolereren. Dan is het toch fijn dat zij ook waarderen wat je doet.”

 

Arthur Scheijde, de zoon van goede vrienden van de Hammers was een van de initiatiefnemers voor de nominatie voor een lintje. “Ik ken Henk en Atty al mijn hele leven en eigenlijk zijn ze een soort familie. Regelmatig hoorde ik van mijn ouders dat de Hammers weer op pad waren voor Artsen zonder Grenzen of voor hun eigen stichting Sibusio. Zelf zul je ze over hun bijdrage niet horen. Dat Henk en Atty altijd bescheiden zijn over hun werk vind ik bijzonder. Ze kunnen weken in het buitenland zitten en eenmaal terug in Nederland zul je ze niet horen over wat ze daar hebben gedaan en meegemaakt.”

 

Henk Hammer is jarenlang huisarts geweest in Terneuzen en zijn vrouw Atty verpleegkundige. Beide gingen zij meerdere keren voor Artsen Zonder Grenzen op missie naar conflictgebieden. Henk zat onder andere in Irak, Libanon, Pakistan, Liberia, Rusland, Sierra Leone, Zuid Soedan, Congo, Congo-Brazzaville, Burundi, Rwanda, Somalië en Turkije. Atty verbleef onder meer in Congo Brazaville, Angola, Burundi, Congo, Liberia, Ivoorkust, Soedan, Albanië, en Bangladesh.

project sibusiso
Gloria’s oma is trots op de
nieuwe stoel voor haar kleinkind
Foto: Sibusiso

 

Rustig optreden
Pim de Graaf, voorzitter van Artsen zonder Grenzen, vindt het volkomen terecht dat het echtpaar met een Koninklijke onderscheiding in het zonnetje wordt gezet. “Henk weet zich zeer snel aan te passen aan complexe en moeilijke werkomstandigheden in acute noodsituaties”, weet De Graaf. “Door zijn rustige optreden brengt hij stabiliteit in teams van uitgezonden medewerkers. Atty heeft zich in de loop van de tijd als verpleegkundige ontwikkeld tot waardevolle coach van minder ervaren uitgezonden en lokale medewerkers van AZG.”

 

 

Scheijde: “Henk en Atty hebben jarenlang met hun kinderen in Afrika gewoond en wilden iets blijvends terugdoen voor het continent. Op een congres in Tanzania vroegen ze mensen wat zij zouden kunnen doen, toen werd hen gezegd dat verstandelijk gehandicapte kinderen in Afrika nog het nodige te doen viel. In 2001 hebben de Hammers toen Stichting Sibusio opgericht. Deze stichting streeft ernaar het taboe rond handicaps te doorbreken en de acceptatie van verstandelijk gehandicapte kinderen in Tanzania te vergroten. In Arusha, aan de voet van de Kilimanjaro, hebben Henk en Atty een centrum opgezet waar verstandelijk gehandicapte kinderen en jongeren tijdelijk worden opgenomen en waar tal van activiteiten plaatsvinden voor de kinderen en hun familieleden. Sibusio is de naam van een pleegkind dat de Hammers in Zuid-Afrika hebben gehad.

Atty Hammer: “Minister Koenders had het project goed bestudeerd, en vertelde er mooi over. Dinsdag ga ik er weer voor twee weken heen.” Of haar man dan ook meegaat? “Henk valt nu in bij de crisisopvang in Rotterdam. Dat is ook een soort artsen zonder grenzen, die mensen hebben ook steun nodig.”

 

Filmpje over Stichting Sibusio en Henk en Atty Hammer:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons