Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WebPolitiek2015Maar minister Koenders hield zijn kaarten tegen de borst. Toch loste hij een paar schoten voor de boeg. Praten met een evident fout regime moet mogen, vindt hij. 'Als dat de kans op vrede of ontwikkeling dichterbij lijkt te brengen, moeten er gewoon vuile handen worden gemaakt.'

Dat zal zeker de goedkeuring hebben van UNDP-medewerker Jan Vandemoortele. Decennialange ontwikkelingservaring heeft de Belgische ontwikkelingseconoom geleerd te doen wat werkt. Zijn stelling dat 'niet ontwikkelingssamenwerking de sleutel is tot ontwikkeling, maar eerlijke handelsregels', zorgde hier en daar voor wat ongemakkelijk stoelgeschuifel.

Maar Vandemoorteles uitsmijter klonk de organisatie – NCDO en de buitenlandstichtingen van politieke partijen – als muziek in de oren. 'Er is vooruitgang', zei Vandermoortele, 'en dat is belangrijk om te blijven zien. Anders vallen we ten prooi aan scepsis en cynisme; de grootste vijanden van ontwikkeling.'

Over hoe die vooruitgang dan verder op weg geholpen kan worden, werd nog lang door leden van de Tweede Kamer en het Europarlement gedebatteerd.

Voor meer activiteiten op het gebied van politiek en internationale samenwerking, zie www.politiek2015.nl. Voor een analyse van het beleidsprogramma van Balkenende-IV, kijk op de site van BBO: www.bbo.org via 'actueel'.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief