Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op dit moment onderhandelen tientallen internationale delegaties in het Wereldcongrescentrum in Bonn over belangrijke voorstellen voor het klimaatverdrag dat volgend jaar in Parijs wordt gesloten. De resultaten van deze onderhandelingen worden binnenkort meegenomen naar de voorbereidende klimaatconferentie COP20. Die wordt tussen 1 en 12 december gehouden in de Peruaanse hoofdstad Lima. De resultaten van COP20 vormen de basis voor het Klimaatverdrag van Parijs.

Zwak
De huidige voorstellen voor het bestrijden van de klimaatopwarming zijn allesbehalve voldoende, zegt Hilary Chiew van de ontwikkelingsorganisatie Third World Network. “De nationale delegaties slaapwandelen in Bonn terwijl de klimaatopwarming erger en erger wordt”, protesteert ze. Niet alleen negeren de delegaties de aanwijzingen van de organisatie om hun openingstoespraken kort te houden, maar ze wijzen ook systematisch de voorstellen van het aanwezige publiek af. “We moeten onderhandelen en niet ons been stijf houden”, waarschuwde delegatieleider Kishan Kumarsingh van Trinidad en Tobago de onderhandelaars.

Volgens Chiew zijn er weinig mensen die de onderhandelingen in Bonn volgen en protesteren tegen de moeizame gang van zaken. “De 410.000 burgers die vorige maand demonstreerden tijdens de klimaattop van de VN in de straten van New York zouden woedend zijn als ze zien hoe traag de onderhandelingen hier lopen”, zegt ze. “Veel landen blijven op korte termijn denken. Na twintig jaar klimaatonderhandelingen lijkt alles weer ‘business as usual'”.

Haar protest vindt ook weerklank bij andere ngo’s. “Alleen een wereldwijde en sociale beweging kan de deelnemende naties dwingen om te handelen”, zegt directeur Hans Joachim Schellnhuber van het Instituut voor Klimaatimpactonderzoek in het Duitse Potsdam. Hij is momenteel niet aanwezig op de onderhandelingen in Bonn maar deed mee aan de klimaattop in New York. “Er werden ronkende verklaringen afgelegd maar beloftes heb ik niet gezien”, zegt hij.

Kleine stappen
Het enige doel waar alle deelnemende landen een akkoord over hebben bereikt in New York, was het beperken van de klimaatopwarming tot maximum 2 graden Celsius. Onderzoek door gezaghebbende klimaatdeskundigen heeft uitgewezen dat het nog steeds mogelijk is om dit doel te halen, “al blijft een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met 2 graden Celsius nog steeds ongekend in de geschiedenis van de mensheid. Toch is het beter dan een gemiddelde opwarming met 3 graden”, aldus Schellnhuber.

De delegaties moeten volgens de ngo’s ook werk maken van een CO2-belasting die rekening houdt met de enorme invloed van het verbranden van fossiele brandstoffen op het milieu en de gezondheid van de mens. “Maar het belangrijkste doel van deze onderhandelingen is dat overheden de klimaatopwarming als een topprioriteit gaan zien”, zegt Schellnhuber. “Iedereen moet zijn schouders onder de verandering zetten. Als bedrijven realiseren dat een lage koolstofdioxide-uitstoot de norm wordt, zullen ze de overheden aanmanen om hun beleid aan te passen. Er zitten enorme zakelijke kansen in de klimaatopwarmingsmaatregelen”, concludeert de woordvoerder.

Auteur: Stephen Leahy

logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief