Duurzame biodiesel in Mali
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is initiatiefnemer van een project in Mali waarbij biodiesel geproduceerd wordt uit de jatrophanoot. Deze biobrandstof is géén zogenaamde 'oerbosdiesel': de grondstof wordt niet op akkers geproduceerd waarvoor regenwoud is gekapt, maar is een noot die aan heggen groeit die Malinese boeren langs hun akkers hebben gepland. Naast de opbrengst van de jatrophanoot gaan de heggen de erosie van de akkers tegen. Het bedrijf Mali Biocarburant verwerkt de noten en verkoopt de biobrandstof op de lokale markt.

Motivatie keuze vakjury:
Hubert Veringa: "De jury vindt vooral de veelzijdigheid van dit initiatief aansprekend: opwekking van duurzame energie integreren in lokale agrarische bedrijfsvoering en combineren met het stimuleren van lokale economieën. De jury waardeert de initiatiefnemer, het KIT, voor de oprechte internationale samenwerking om een bestaande technologie op een verantwoorde manier toe te passen."

www.ei-van-columbus.nl

www.kit.nl/sustainable

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief