Kernenergie Egypte is ‘vredelievend’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

President Mubarak noemde de nucleaire plannen van zijn land "zuiver vredelievend" en beloofde volledige transparantie. Hij gaf zijn regering de opdracht alle nodige technische, administratieve en wettelijke maatregelen te nemen voor de aanleg eEgypte1n voor het trainen van personeel.
 
Non-proliferatieverdrag
De VS reageerden begripvol. Woordvoerder Sean McCormack van Buitenlandse Zaken zei tot de pers dat zijn land niets tegen het programma had zolang Egypte zijn afspraken nakomt in het kader van het non-proliferatieverdrag en zich houdt aan de richtlijnen van het Internationaal Kern Energie Agentschap (IAEA). "Als staten een vreedzaam gebruik van kernenergie nastreven is dat geen probleem voor ons," zei McCormack. Israël heeft nog niet gereageerd.
 
IAEA
Dinsdag arriveerde een team van drie man van het IAEA in Caïro voor inspectie van het terrein in el-Dabaa en voor het bekijken van de plannen van de Egyptische autoriteiten. Ook zullen andere locaties aan de Rode Zee en in de Sinaï worden bezocht. De geplande kerncentrales bestaan uit vier productie-eenheden van elk 1000 MW.

De aankondiging komt enkele dagen voor het jaarlijkse congres van de Egyptische regeringspartij. Op het congres van vorig jaar kondigde Gamal Mubarak, zoon en vermoedelijke opvolger van president Hosni Mubarak, Egypte's nucleaire plannen aan.
 
Destijds deden vele lokale waarnemers de aankondiging af als een poging van Gamal om Egyptezowel zijn eigen imago op te vijzelen – er is verzet tegen zijn toekomstige presidentschap – als dat van de regeringspartij. De laatste is impopulair vanwege de economische problemen en de massale jeugdwerkloosheid. Nu het project echt van start gaat zal dit ongetwijfeld de populariteit van president Mubaraks regering én de nationale trots goed doen, na een periode waarin Egypte zich terugtrok uit zijn traditioneel actieve rol in de regio.
 
Tsjernobyl
Egypte's nucleaire ambities dateren uit de jaren vijftig. De oorlogen tegen Israël in 1956 en 1967 gooiden roet in het eten. In 1961 hielp Egypte's traditionele bondgenoot, de Sovjet-Unie, met de bouw van een kleine 2 MW kerncentrale voor onderzoek en training. In 1998 assisteerde Argentinië bij de bouw van een tweede, gelijksoortige centrale, ditmaal voldoende voor de productie van 22 MW. Deze centrales zijn niet bruikbaar voor andere doeleinden. De plannen voor de bouw van een grote kerncentrale strandden als gevolg van de ramp in Tsjernobyl in 1986. Volgens Egyptische deskundigen is er de afgelopen decennia voldoende technologische vooruitgang geboekt om nu goedekoop en veilig kernenergie te produceren.
 
Veel plannen voor de bouw van kerncentrales
Veel andere landen in de regio willen kerncentrales bouwen. De lijst wordt aangevoerd door Iran. De vreedzame bedoelingen van de Iraanse plannen worden echter in twijfel getrokken. De Arabische Golfstaten hebben eigen plannen voor onderzoek naar en productie van kernenergie aangekondigd. In juni sloten Algerije en de VS een overeenkomst over de ontwikkeling van een kernenergieprogramma en vorige week kondigde Marokko aan dat het met Franse hulp kernreactoren gaat ontwikkelen. Jemen zorgt voor een anticlimax. Het armste Arabische land kondigde dinsdag aan dat de anti-corruptiecommissie van de regering de stopzetting heeft geëist van een haalbaarheidsstudie door een Amerikaans bedrijf om een kerncentrale te bouwen á raison van 15 miljard dollar.

Dit artikel is overgenomen met toestemming van de Wereldomroep.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons