Het is bekend dat natuur klimaatverandering afremt. Bomen, struiken en zelfs gras vangen schadelijke CO2 uit de lucht, daarmee is groen een populair attribuut in menig stad. Niet geheel terecht, want uit onderzoek van de Amerikaanse Appalachian State University blijkt dat grasvelden in tuinen, perkjes en parken doorgaans meer CO2-uitstoot veroorzaken dan dat ze absorberen.

Het gazon is een onverwachte klimaatboosdoener

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Chuanhui Gu gaat er zoveel energie zitten in het maaien, bewateren en bemesten van de grond dat een hectare grasveld jaarlijks verantwoordelijk is voor de uitstoot van honderden of zelfs duizenden kilo’s koolstofdioxide. Daarmee blijkt het gazon een onverwachte klimaatboosdoener te zijn.

Om je grasmat meer klimaatneutraal te maken adviseren de wetenschappers om het onderhoud te beperken tot een minimum: alleen mest gebruiken wanneer je nieuw gras aanplant, minder vaak maaien en weinig water geven. Dat laatste zal in het regenachtige Nederland zeker geen probleem zijn. 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief