Je spaargeld in windmolens beleggen: een goed idee?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Investeren in windmolens: kun jij dit ook?
Iedereen die geld over heeft, kan investeren in windmolens. Je hoeft geen miljonair te zijn en je hebt geen beleggersrekening nodig: al vanaf 25 euro kun je investeren in windmolens. 

Hoe werkt het?
Er zijn verschillende initiatieven, waarvan we er drie uitlichten. Bij De Windcentrale wordt een windmolen opgedeeld in ‘stukjes’; zogenoemde Winddelen. Deze kosten 208 euro per stuk, en het onderhoud van de molen kost elk jaar ongeveer 26 euro per Winddeel. Je wordt mede-eigenaar van de windmolen. Met een Winddeel wordt er voor jou jaarlijks zo’n 500 kWh aan stroom opgewekt (een huishouden gebruikt elk jaar gemiddeld 3.500 kWh). Je hebt hier als eigenaar recht op zolang de molen draait; dit is gemiddeld 12 tot 20 jaar. De stroom wordt via energiebedrijf Greenchoice bij je thuis afgeleverd via het gewone, bestaande netwerk. Vervolgens wordt het in mindering gebracht op je stroomnota. Als het amper waait, krijg je (andere) groene stroom via Greenchoice. De energieprijs bij De Windcentrale ligt vast, en je krijgt daarom niet te maken met stijgende stroomprijzen. Volgens De Windcentrale is het rendement minimaal 7,1 procent per jaar. 

Via Eneco kun je ‘HollandseWind Certificaten’ kopen. Dit zijn obligaties van 25 euro per stuk. Je ontvangt vijf jaar lang ‘windrendement’ over de investering. Volgens Eneco is dit minimaal 2,5 procent op jaarbasis. Als het hard waait, kan het windrendement oplopen tot 3,5 procent. Maar als het minder waait of de molens om een andere reden stil staan, is er mogelijk onvoldoende geld om de obligatiehouders volledig te betalen. 

Via Meewind beleg je in windparken op de Noordzee: Belwind en Northwind. Belwind ligt 46 kilometer van de kust van Zeebrugge en bestaat momenteel uit 55 windmolens. Windport Northwind ligt 37 kilometer van de kustplaats en bestaat uit 72 windmolens. De participaties van Meewind vragen om een hogere investering; je kunt meedoen vanaf 1030 euro. De plaatsing van molens op zee kost meer dan op land, maar de elektriciteitsopbrengst is hoger omdat het harder en vaker waait. Volgens Meewind is het verwachte rendement 7 tot 10 procent, maar de waarde van het aandeel in het fonds kan fluctueren met de windproductie en de financieringslasten.

Het gaat vaak om achtergestelde leningen met een hoog risico

Wat zijn de voordelen?
Floris Lambrechtsen van Double Dividend, een vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in maatschappelijk verantwoorde beleggingen, ziet verschillende pluspunten. Windenergie is goed voor het milieu en goed voor Nederland. We worden minder afhankelijk van landen met een bedenkelijk regime (Saoedi-Arabië, Rusland) als we investeren in groene energie en politieke spanningen hebben dus minder invloed op de energiemarkt. Windenergie op land is bovendien efficiënter dan andere vormen van schone energie zoals zonne-energie en biomassa, omdat er voor de productie van windmolens relatief weinig energie nodig is, vertelt Lambrechtsen. 

De vermogensbeheerder vindt het positief dat burgers kunnen investeren in windmolens, omdat het draagvlak hierdoor groter wordt. “Burgers betalen via de belasting mee aan het realiseren van duurzame energie. Nu burgers zelf kunnen investeren, hebben ze ook financieel voordeel. Ze zullen hierdoor waarschijnlijk ook eerder accepteren dat er windmolens bij hen in de buurt worden geplaatst.”

Word je er financieel beter van?
Als je de sites leest van Eneco en Meewind, lijkt het financieel erg gunstig. Volgens Eneco is het windrendement 2,5 tot 3,5 procent per jaar, Meewind verwacht een rendement van 7 tot 10 procent. Ter vergelijking: bij de groene ASN Bank krijg je momenteel 1,5 procent rente.

Toch zitten er risico’s aan het investeren in windenergie, benadrukt Lambrechtsen. “Het gaat vaak om achtergestelde leningen met een hoog risico. Als de onderneming geld tekort komt, is degene met een achtergestelde lening de eerste die het merkt.” Er is ook een ontwikkelingsrisico. Een deel van de parken moet nog worden gebouwd. Als bewoners protesteren of de vergunning niet wordt verleend of ingetrokken, zijn de kosten voor partijen als Eneco en Meewind waarschijnlijk hoger. Dit kan leiden tot een lager rendement voor de beleggers.” 

Vermogensbeheerder Lambrechtsen ziet de investering dan ook niet als een vergelijkbaar alternatief voor de spaarrekening. Hij raadt aan om goed uit te zoeken om welke vorm van beleggen het gaat en om de prospectus aandachtig te lezen.

De werkwijze van De Windcentrale is volgens Lambrechtsen overzichtelijker. “Je neemt zelf stroom af en dit wordt in mindering gebracht op je energierekening. Je kunt goed uitrekenen wat je rendement is. Het risico is over het algemeen niet zo hoog, omdat deelnemers zelf klant zijn en je minder afhankelijk bent van externe financiering.”

Is er een alternatief als je wilt investeren in groene stroom, maar niet teveel risico wilt lopen?
Er zijn verschillende mogelijkheden, vertelt Lambrechtsen. Je kunt beleggen in ondernemingen die groene stroom mogelijk maken, bijvoorbeeld omdat ze de techniek leveren. Het is dan verstandig om te beleggen in ondernemingen die dit als onderdeel van een bredere productportefeuille aanbieden, zoals Siemens en Schneider Electric. Je belegt dan namelijk in aandelen. Je risico wordt ook verkleind door te spreiden in een aantal ondernemingen, bijvoorbeeld via een beleggingsfonds dat zich hierin specialiseert, zoals het ASN Milieu & Waterfonds of ons eigen DoubleDividend Equity Fund. Deze fondsen zijn toegankelijk via online beleggingsrekeningen of direct via de fondsbeheerder.”

Een andere optie is om lid te worden van een coöperatie bij wie je elektriciteit kunt kopen. Lambrechtsen: “Een voorbeeld is Windpark Nijmegen Betuwe. De coöperatie is eigendom van mensen in de regio. Mensen wekken bij de coöperaties zelf energie op en weten dus wat ze gaan betalen. De werkwijze is vergelijkbaar met die van De Windcentrale.”

En als je niet wilt beleggen…?
Als je niet wilt beleggen, maar wel groene stroom wilt stimuleren, kun je groene stroom kopen die in Nederland is geproduceerd. Bijvoorbeeld bij vandebron.nl, Windunie of Greenchoice. Je loopt dan geen risico, maar financiert wel de opwekking van groene stroom. Ook kun je zonnepanelen aanschaffen of investeren in energiebesparingen zoals led-verlichting of de isolatie van je huis. Als je jouw spaargeld gebruikt om je woning te isoleren, heb je dit binnen een paar jaar terugverdiend. Je bouwt geen vermogen op, maar je bespaart wel geld en het is beter voor het milieu. Dat is ook rendement. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons