Jacht op olifanten neemt sterk toe

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al Qaida en andere terroristische organisaties spekken volgens de VN met de stroperij van olifanten hun kas. In Londen is vandaag een internationale conferentie over de jacht op bedreigde diersoorten.  

De beambte op het vliegveld van Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen, wil dat ik mijn koffer open: controle op de export van ivoor en tropisch hardhout. Ik kijk verveeld en antwoord dat het geen zin heeft om mijn koffer te inspecteren, er zitten alleen maar kleren in. De beambte dringt aan, maar als ik nogmaals vriendelijk weiger, geeft ze het op. Zonder mijn koffer te openen mag ik doorlopen.

Smokkelaars hebben het makkelijk
‘Zo gaat het helaas vaak’, zegt Bas Huijbregts (44), hoofd van de Illegal Wildlife Trade Campaign van het Wereld Natuur Fonds in centraal Afrika. Behalve Kameroen vallen ook onder meer Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek onder zijn werkterrein. ‘De ambtenaren van het Ministerie van Bosbouw en Wildbeheer op het vliegveld van Yaoundé hebben volgens Huijbregts niet de bevoegdheid om bagage te doorzoeken. ‘Daardoor maak je het smokkelaars wel heel erg eenvoudig.’

Financiering voor terroristen
De illegale jacht op olifanten is sterk toegenomen in Afrika, aldus een recent rapport van de Verenigde Naties. Door de toenemende  vraag naar ivoor, in met name China, is  stropen en smokkel van ivoor zeer lucratief. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gebruiken terroristische organisaties, zoals Al Qaida, de ivoorhandel om hun kas te spekken. Ook andere gewapende groepen, zoals Boko Haram uit Nigeria, zouden met stroperij hun strijd financieren.

Over tien jaar uitgestorven
Huijbregts klaagt over de gebrekkige inzet van sommige Afrikaanse landen in de strijd tegen de ivoorhandel. ‘Corruptie is een groot probleem’ zegt hij. In ruil voor een deel van de opbrengst knijpen regeringsfunctionarissen een oogje dicht. ‘Sinds 2002 is twee derde van de bosolifanten hier in de regio gedood om hun ivoor, in totaal meer dan honderdduizend dieren. Als de trend doorzet, en we zien nog geen ommekeer, kan deze ondersoort over tien jaar uitgestorven zijn.’ In heel Afrika zijn nu naar schatting nog maximaal 500 duizend olifanten.

Massaslachting
In nationaal park Bouba Ndjida, in het noordoosten van Kameroen,vond ruim een jaar geleden een wrede massaslachting plaats onder olifanten. Mannen op paarden, waarschijnlijk afkomstig uit Soedan, schoten gedurende zes weken meer dan 350 dieren dood. Op ezels en kamelen werden de slagtanden afgevoerd, vertelden getuigen. Niemand greep in, geen enkele dader werd gepakt…

De Britse regering wil met de internationale conferentie over de jacht de illegale handel in bedreigde dieren terugdringen en opkomen voor dieren die dreigen uit te sterven. Namens Nederland is staatssecretaris Dijksma op de conferentie aanwezig.

[[{“fid”:”24223″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Prince Charles and William ‘Unite for Wildlife'”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Prins Charles en William

Kroonprins Charles en prins William hebben speciaal voor de conferentie een videoboodschap opgenomen. Ze roepen mensen wereldwijd op organisaties te ondersteunen die de illegale handel in bedreigde dieren proberen te stoppen.

Beeld: Flickr/Daniel Tiveau for Center for International Forestry Research (CIFOR)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons