Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het plan is om binnen een jaar alle chemische gewasbeschermingsmiddelen uit de winkel te halen die schadelijk zijn voor hommels en bijen. Daarnaast wil Intratuin binnen zes jaar dat alle planten in het tuincentrum chemicaliën-vrij zijn.

Hoewel er afgelopen winter minder bijen stierven dan de winter daarvoor, is de bijensterfte iets waar velen zich zorgen om maken. Het VN-milieuprogramma publiceerde in 2011 een early warning-rapport over de wereldwijde bijensterfte. Vooral in Europa en Noord-Amerika is de situatie zorgelijk. In Nederland stierf normaal zo’n 8 procent van de bijen tijdens de winter, maar de laatste tijd is dat opgelopen tot 20 tot 25 procent.

De bijensterfte komt volgens Greenpeace onder andere door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Greenpeace onderzocht 69 monsters van bloeiende sierplanten en testte die op zo’n 400 bestrijdingsmiddelen. Van de 505 restanten van bestrijdingsmiddelen die Greenpeace vond, zijn er 57 verboden in Nederland.

Om de bij te redden richtte Greenpeace een campagne op. Greenpeace wil onder andere een Europees verbod op bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Maar er zijn ook andere initiatieven die zich inzetten voor de bijen. Zo organiseert I Love Beeing bewustwordingscampagnes en zorgt voor een betere leefomgeving voor de honingbij.

670

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief