Internationale erkenning voor zanger over sanitair

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

SantosZanger en gitarist Santos en zijn band Massukos treden inmiddels overal ter wereld op: "Ik gebruik muziek als een manier om mensen samen te brengen. Je kunt ermee een boodschap op een luchtige manier over brengen", zegt de muzikant tegen de BBC. "Als je een radio aanzet, luisteren mensen er naar, zelfs als het nummer niet over vervuild water gaat." De motivatie van de 43 jaar oude muzikant ligt in zijn jeugd in de noordelijke provincie Niassa waar hij opgroeide met vervuild water en slechte sanitaire voorzieningen.

Eigen project
Massukos' nummer over latrines helpt bij de bewustwording van dorpelingen. In 1992, kort na het samenstellen van zijn band, startte Unicef een project met Franse toiletten. Santos schreef een nummer met de tekst: "Moeders luister naar me, de latrine is zo goed en zo makkelijk schoon te houden." Unicef hoorde dit nummer en besloot de band te benaderen. Maar de bandleider zag meer mogelijkheden in een apart project waarbij aandacht voor hygiëne in het algemeen werd gevraagd. In 1996 begon hij zijn eigen organisatie, Estamos, die dorpsbewoners in Niassa stimuleert hun leefomstandigheden te verbeteren. De groep zong over manieren om het huis schoon en gezond te houden en hielp mensen te begrijpen hoe slechte sanitaire voorzieningen een impact kunnen hebben op hun leefomstandigheden.

     Massukos in concert

"Was, was je handen"
Estamos pleit voor goedkope milieuvriendelijke sanitaire voorzieningen waarbij menselijk compost gebruikt wordt om gewassen beter te laten groeien. Families die het systeem gebruiken, zijn minder vaak ziek terwijl de opbrengsten van het land ook toenemen.
De bijzondere aanpak leidde er zelfs toe dat de premier van Mozambique het nummer zong: "Was, was je handen." Waarbij de politicus ook het belang van het handenwassen voor het hele land benadrukte. "Ik was zo trots", aldus Santos.
Bescheiden zegt hij dat de prijs ter waarde van 150.000 dollar zijn leven niet zal veranderen maar dat het helpt om aandacht te vragen voor Mozambique en haar problemen. "Het bewijst dat, zelfs als je uit een arm gebied als Niassa komt, het mogelijk is de wereld te veranderen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons