Intelligente koelkast houdt rekening met stroomnet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Intelligente koelkasten zijn voorzien van een chip die voortdurend de frequentie van het stroomnet in de gaten houdt en er het energieverbruik op afstemt. Eenvoudig gesteld: als het net onder druk komt door een grote vraag, beperken de toestellen hun energieverbruik tijdelijk. De consument merkt daar in gebruik helemaal niets van, maar het stoomnet wel. De pieken in verbruik worden nu opgevangen door standby-centrales, met alle gevolgen voor het milieu.

koelkast 2De technologie, ‘dynamic demand’ genoemd, kan in de toekomst naast koelkasten ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld airconditioning en laadstations voor elektronische voertuigen. Het Britse ministerie van Energie schat dat intelligente apparaten jaarlijks in Groot-Brittannië alleen al twee miljoen ton CO2 kunnen uitsparen en meer dan 250 miljoen euro aan energiebesparingen kunnen opleveren.

Onregelmatige stroom
Nog belangrijker is dat de toestellen een sleutelrol kunnen spelen in de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen als zonne- en windenergie. Die leveren immers ‘onregelmatige’ stroom, waardoor ook aan de productiezijde pieken en dalen ontstaan. Een intelligenter stroomnet speelt een sleutelrol in het opvangen van die fluctuaties aan vraag- en aanbodzijde.

"Dynamic demand heeft het potentieel om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen en de capaciteit van het netwerk om windenergie te absorberen te verbeteren", zei Lord Hunt, de Britse minister van Energie en Innovatie in de Britse krant The Guardian. "Het is een sleutelelement in het beleid om hernieuwbare energie te ontwikkelen. Het onderzoek zal ons helpen om beter te begrijpen hoe dynamic demand ons gebruik van fossiele brandstoffen kan verminderen. Als de proef succesvol is, kan hij uitgebreid worden naar het hele land."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons