Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

De kledingkast van John de Greef (60), modejournalist bij Elsevier, fashion director Elsevier Stijl, auteur van vier boeken over mannenmode.

Aantal kledingstukken
"Drie klerenkasten vol en enkele gevulde garderobehoezen. Ter indicatie: zo'n zestien pakken exclusief smoking, waarbij enkele pakken in twee maten vanwege jojoën in gewicht. Stuk of tien casual broeken en dito jasjes. Plus genoeg sokken, ondergoed en v-halstruien voor een tournee van twee weken langs modeshows, zonder hotelstomerij of -wasserij te gebruiken."

Let op herkomst
"Ik lees altijd alle info op een etiket, maar selecteer niet op herkomst, wel op materiaal en reinigingsmethode."

Koopt duurzame kleding
"Claims als eco, organisch of duurzaam vertrouw ik nooit zolang die niet samengaan met een waterdichte en mondiaal gecertificeerde waarborg. In winkels kom ik de optie 'duurzaam' niet of nauwelijks tegen. Daarbij wantrouw ik 'groen doen'-pretenties. Veel zogenoemde duurzame merken die ik als modejournalist tegenkom, vertellen niet duidelijk hoe het echt zit en waarin ze zelf, noodzakelijkerwijs, tekortschieten. De Zwitserse Freitag-broers (van de tassen gemaakt van afgedankte dekzeilen) kwamen onlangs met een mooi initiatief voor goed te recyclen kleren, gemaakt van hun F-abric (van o.a. hennep en vlas, red.)."

Ander duurzaam kleedpatroon
"Als er goed ontworpen en in goede omstandigheden gemaakte kleren in mijn maat zouden zijn, waarbij duidelijk staat aangegeven waarin ze verschillen van minder duurzame producten, en waarin niet, zou ik dat graag overwegen. Maar ik waak voor misplaatst schuldgevoel en vooral voor valse pretenties en sentimenten."

Afgedragen kleding gaat naar
"De textielbak of kringloopwinkel. In dat laatste geval lever ik kleding zo schoon en mooi mogelijk aan, in de hoop dat die een tweede kans krijgt."

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)