Hongerige vluchtelingen bedreigen wildstand Tanzania

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

bushmeat foto panos
Bush meat Foto: Panos

Het gestroopte vlees wordt meestal stiekem ‘s nachts gekookt en opgegeten en dankt daaraan de naam ‘night time spinach’. Behalve dat het op het menu staat, wordt er ook in gehandeld. Dit vlees van bedreigde diersoorten is een van de weinige inkomensbronnen die de inwoners van de vluchtelingenkampen hebben.

 

Ingeblikt vlees
Om te voorkomen dat nog meer buffels, zebra’s, olifanten en andere bijzondere diersoorten ten prooi vallen aan de hongerige vluchtelingen, pleit Trafic voor het verstrekken van ingeblikt vlees aan vluchtelingen. Volgens het wereldvoedselprogramma (WFP) is dat te duur. Als er vlees in plaats van bonen aan de vluchtelingen zou worden verstrekt dan zou dit 46 miljoen dollar extra gaan kosten. De voedselhulp aan Tanzaniaanse vluchtelingenkampen kost nu al 60 miljoen dollar.

 

Een ander argument van het WFP tegen het verstrekken van vlees is dat het snel bederft. Er zitten volgens de VN-organisatie genoeg voedingsstoffen in het pakket dat nu wordt geleverd. Daarin zitten granen en bonen. En bovendien valt het wel mee met dat stropen. 

 

Tanazania jacht foto traffic
De stropers maken o.a.
gebruik van honden.
Foto: Traffic

 

StropersnetwerkVolgens Traffic valt het niet mee. Tijdens de genocide in Rwanda, in 1994, stroomden 600.000 vluchtelingen het Burigi natuurreservaat in Tanzania in. Binnen twee jaar nam de wildstand enorm af. Het aantal bizons nam af van 2500 bizons tot 44. Van de ruim 6000 bizons waren er nog maar 606 over. Mensen die al lang in de kampen wonen, zeggen dat er wel degelijk een illegaal netwerk van jagers en handelaren actief is.

 

 

 

 

Volgens de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, zijn er elf vluchtelingenkampen in Tanzania gevestigd, waarin bijna 300.000 vluchtelingen zitten. Behalve vluchtelingen uit Kenia, bevinden zich daar ook nog steeds vluchtelingen uit Burundi en Rwanda.

 

 

Traffic

Het rapport ‘Night time spinach’

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons