Achtergrond

Hergebruikt houtafval voor hamsters: duurzaamheid in Hong Kong

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met haar vooruitstrevende ideeën op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemerschap deed Janis Tong afgelopen november mee aan de Nudge Global Leadership Challenge in Amsterdam. Tijdens dit driedaagse evenement werden dertig gemotiveerde jongeren van over de hele wereld voor allerhande uitdagingen en vraagstukken op het gebied van leiderschap en duurzaamheid gesteld. De drie beste wonnen uiteindelijk de Challenge.

Janis Tong was een van de drie. Via Facebook kwam ze begin dit jaar op het spoor van de Challenge. “Ik wilde heel graag mee doen, zodat ik kon zien hoe mensen omgaan met duurzaamheid in andere landen.” Tong zocht contact met ABN AMRO in Hong Kong en het bedrijf besloot haar te sponsoren. “Het was een geweldige ervaring, maar dat ik zou winnen had ik nooit gedacht.”

[[{“fid”:”32824″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Een ideeën brainstormsessie bij The Good Lab. Foto: The Good Lab.

The Good Lab
Toch was Tong één van de drie winnaars. Waarom? Tong werkt nu twee jaar bij de The Good Lab, Hong Kongs eerste sociale innovatie hub. Tijdens het driedaagse programma van de Challenge gebruikte Tong haar eigen ervaringen en expertise uit Hong Kong om allerlei oefeningen te maken, zoals vraagstukken vanuit organisaties en business cases van sociale ondernemingen. Aan het eind van de drie dagen moesten de finalisten hun leiderschap statement pitchen in drie minuten.

De mensen in Hong Kong vertrouwen het bedrijfsleven niet echt

Tong vertelde in haar pitch over de verschillende sociale- en duurzame problemen waar zij tegenaan loopt in Hong Kong. “Volgens mij zijn er inefficiënties binnen de overheid en misverstanden tussen sectoren. Het volk vertrouwt het bedrijfsleven niet echt, want ze denken dat de grote bedrijven hen niet goed snappen.” De overheid voert een gunstig beleid ten opzichte van gevestigde bedrijven. Die zijn vaak niet even duurzaam.

“In mijn werk bij The Good Lab proberen we nieuwe duurzame ondernemers te koppelen aan bestaande bedrijven. We werven leden met wie we brainstormen, om ze vervolgens aan belanghebbenden voor te stellen binnen bijvoorbeeld de overheid en grote bedrijven.” Het doel is zo ideeën in de praktijk uit te voeren voor een duurzaam Hong Kong.

Houtafval hergebruiken
In Europa zijn er al veel van dit soort innovatiehubs, waar changemakers samenkomen om na te denken over oplossingen voor sociale problemen. Doordat The Good Lab de eerste in zijn soort is in Hong Kong, is het een vooruitstrevend project. Maar wel met goede resultaten. “In de zomer zijn we een partnerschap aangegaan met de Hong Kong Green Building Council. Zij pleiten voor duurzame gebouwen in de stad. Dat is moeilijk, want niet iedereen is hier bekend met dit concept.”

[[{“fid”:”32826″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Samen met de hub probeerde de Council nieuwe ideeën te verzinnen voor duurzame bouw in Hong Kong. “We creëerden een drie maanden durend programma voor de Council en nodigden architecten, ontwerpers en ingenieurs uit om te brainstormen. Uiteindelijk kwamen er allerlei goede nieuwe ideeën uit. Eén groep, Wood Lab, bedacht bijvoorbeeld een oplossing voor al het houtafval dat tijdens een bouwproces overblijft. Zij opperden dat te hergebruiken als houtschaafsel voor in hamsterkooien en te verwerken in pallets.”

Overleven door innovatie
Bij The Good Lab focust Tong zich vooral op het ontwikkelen van de programma’s en het aan elkaar koppelen van verschillende belanghebbende partijen. Sociaal ondernemerschap ziet ze sterk opkomen in Hong Kong. “De stad en de mensen ondergaan een grote verandering. In september startte de Umbrella Movement, nadat de overheid geen vrije verkiezingen aan het volk wilde geven. Sindsdien raken mensen steeds bewuster van de macht die ze kunnen uitoefenen om Hong Kong een betere plek te maken.”

Voor een duurzame toekomst hebben we nieuwe initiatieven nodig die goed zijn voor de wereld

Tong is zelf iedere dag bezig om de wereld een betere plek te maken. Door het winnen van de Nudge Global Leadership Challenge gaat ze binnenkort voor het Nederlandse WakaWaka-project naar Rwanda. “Ze willen hun project in meer Afrikaanse landen opstarten. Met de twee andere Challenge-winnaars ga ik kijken naar nieuwe bedrijfsmodellen en marketingstrategieën.” Naast dit alles plant Tong ook korte tours en reizen vanuit de hub naar duurzaam ondernemerschapsbijeenkomsten, zoals het Social Innovation Festival in Londen afgelopen september.

Voordat Tong zich bij het Lab aansloot werkte ze gewoon op het vliegveld in Hong Kong. “Diep in mijn hart wist ik dat ik niet wilde dat er nog meer vluchten de hele wereld over zouden gaan. Dit is niet goed voor de aarde. Ik dacht: voor een duurzame toekomst hebben we nieuwe initiatieven nodig die goed zijn voor de wereld. Onze hub is de perfecte plek voor mensen met deze nieuwe ideeën en de moed om iets nieuws te starten. Zonder die moed heeft onze wereld geen grote overlevingskans.”

Nudge, het platform voor duurzaamheid in Nederland, organiseert opnieuw een internationale zoektocht naar de leiders van morgen. De Nudge Global Leadership Challenge 2015 vindt op 20, 21 en 22 november plaats in Nederland. Je kunt jezelf nu al nomineren en daardoor kans maken om volledig gesponsord mee te doen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons