Haïti: een jaar na de aardbeving

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Halverwege 2010 ben ik teruggegaan, om te zien hoe het met mijn vaderland en landgenoten ging", vertelt Abson Jean. Zelf kwam hij in 2003 naar Nederland om te trouwen. Hij hielp hier mee de Werkgroep Fondwa op te zetten die mensen met landbouw helpt in zijn gelijknamige geboorteplaats in Haïti.

"Mijn ouders hebben geluk gehad, ze overleefden de aardbeving en hun woning was grotendeels te repareren." Ook twee naastgelegen huizen heeft hij na de ramp helpen opbouwen. Dat lijkt snel te gaan, totdat je beseft dat er nog zo’n anderhalf miljoen andere Haïtianen zijn die nog geen dak boven hun hoofd hebben. "Je kunt niet gaan bouwen als er nog overal puin ligt," merkte Abson.

Sfeer in het land
De telefoonlijn van zijn ouders werkt inmiddels weer, en Abson belt ze dagelijks. "De sfeer onder de mensen is harder geworden", weet hij uit die gesprekken. "Veel mensen gaan nog steeds net niet dood, maar iedere dag weer is het de vraag hoe ze de avond halen. Ook een jaar na de ramp nog." Gedeelde smart is geen halve smart bij een ramp van deze omvang. "Waarom zou je nog iets af willen staan aan iemand, als je zelf bijna niets meer hebt?"

Mentaliteit
De opbouw wordt door veel zaken bemoeilijk. De omvang, de uitbraak van besmettelijke ziektes zoals de cholera, en het gebrekkige gezag van de overheid bemoeilijken de wederopbouw. Toch denkt Abson Jean ook dat ook de Haïtianen zelf veel meer aan hun eigen problemen kunnen doen. "Haïti heeft al zo lang strijd met zichzelf. Mensen maken onderling over zo’n beetje alles ruzie. Als ze deze ramp sneller achter zich willen laten, dan zullen ze meer met elkaar en de andere hulporganisaties moeten samenwerken."

De toekomst van Haïti
De opbouw gaat moeizaam, en uit de verhalen die hij hoort gaat het nog steeds niet goed met het land. De hulp stoppen zou echter een ramp zijn. "Als je stopt ben je alles direct weer kwijt en moet je opnieuw beginnen." De belangrijkste factoren zijn nu landbouw, onderwijs en de houding van de mensen. "Zonder voedsel begin je niets, en met onderwijs kunnen mensen weer op eigen benen staan. Daarnaast moet Haïti meer voor zichzelf knokken. Het heeft nog steeds alles in zich om één van de mooiste plaatsen ter wereld te zijn." 

De  aardbeving een jaar later: Meer geld opgehaald dan verwacht, wederopbouw moeizamer dan gehoopt

– Dinsdag 12 januari 2010 vond er een aardbeving plaats van 7,0 op de schaal van Richter, 25 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Port-au Prince.
– Meer dan 300.000 mensen raakten gewond, anderhalf miljoen mensen werd dakloos (een zesde van de bevolking). Het totaal aantal doden is door de regering op 230.000 geschat.
– De samenwerkende hulporganisaties hebben via giro 555 in totaal 110 miljoen euro opgehaald. 35 Miljoen daarvan is in het afgelopen jaar besteed aan noodhulp (tentenkampen, aanleg waterleidingen, voedsel en medicatie). De komende jaren wordt de rest gebruikt voor wederopbouw.
– De hulporganisaties schatten dat er nog genoeg geld is om de komende vijf à zes jaar structureel hulp te kunnen verlenen aan het getroffen land.

 

Van de Abson Jean’s reis naar Haïti in juli 2010 maakte hij met EenVandaag een reportage, deze kunt u hieronder bekijken.

sitestat

Foto boven: Mensen maken betaald schoon in een opvangkamp (cc) Oxfam Novib

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons