Groente en fruit voor afval

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voor hun dagelijkse portie groente en fruit hoeven inwoners van Mexico-stad binnenkort niet meer naar de supermarkt, maar kunnen zij terecht bij een inleverplek voor afval. In ruil voor minimaal één kilo recyclebare rommel krijgen zij sla, tomaten of bloemen mee naar huis. Alle voedsel komt van lokale akkers.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_preview”,”fid”:”14049″,”attributes”:{“height”:180,”width”:180,”style”:”width: 180px; height: 180px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-preview”}}]]De opzienbarende ruilmarkt start de eerste zondag van maart in één van de groenste plekken van de metropool: het Bos van Chapultepec. Wethouder Martha Delgado (Milieu) wil met het initiatief grotere bewustwording bereiken over de waarde van hergebruikte materialen. Ook geldt het plan als stimulans voor de agrarische productie langs de randen van de stad in de omliggende vallei.

Stedelingen mogen langs komen met zes soorten afval: papier, glas, karton, blik, pet-flessen of tetra-pakken. Maximaal tien kilo troep per persoon is welkom. Afhankelijk van het aantal kilo’s krijgt hij of zij ‘groene punten’ mee, inwisselbaar voor fruit en groente. Alle bloemen, planten, spinazie of cactusbladeren zijn afkomstig van boeren uit de nabije omgeving zoals Xochimilco en Milpa Alta.

Wethouder Delgado: ,,De eerste fase gebeurt op kleine schaal en helpt als milieu-educatie, om stedelingen te tonen hoe afval, mits netjes gesorteerd, nog steeds waarde heeft.’’ Uiteindelijk wil het linkse stadsbestuur op meer plekken dergelijke groene ruilmarkten gaan opzetten.

Een achterliggende reden is dat er erg weinig afval wordt hergebruikt in Mexico: slechts 12 procent van de 12.000 ton afval, die de grootste stad van het Westelijk Halfrond dagelijks produceert. Bovendien zorgt de sluiting in december bij de stad van een grote vuilnishoop – om klimaatredenen – voor problemen in de ophaallogistiek. Daarom geldt voor Delgado: hoe minder afval in vuilniswagens wordt gegooid, hoe beter.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons