Groenfondsen raken geld niet kwijt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het doel van de groene fondsen is om particuliere beleggers te stimuleren om te investeren in duurzame energie, biologische landbouw, natuur en duurzaam bouwen. Groenfondsen mogen met het belegd vermogen alleen Nederlandse projecten financieren. Het beperkte rendement dat particulieren ontvangen op deze fondsen, wordt gecompenseerd door een belastingvoordeel voor de particuliere spaarders of beleggers.

Populair bij particulieren
De populariteit van groenfondsen onder particuliere beleggers is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Particulieren hebben voor bijna acht miljard euro in de groenfondsen gestoken. In de laatste zes maanden van 2009 groeide het groenfonds van Triodos Bank, de grootste groene bank, met ruim 25 procent, van 452 miljoen tot 570 miljoen euro. Dat schrijft Trouw in een artikel eerder deze maand. Maar inmiddels neemt Triodos al zes maanden geen particulier spaargeld aan voor zijn groenfonds en ook Fortis Groenbank moest vorig jaar tijdelijk zijn loketten sluiten.

Hoe weet je wat banken doen met hun geld? Met de eerlijke bankwijzer kun je banken met elkaar vergelijken op verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld klimaat, wapens en mensenrechten.

Ook de Goed Geldwijzer van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling helpt een handje. Daarmee kun je aan de hand van een aantal vragen de duurzame financiële producten kiezen die bij je passen.

Directeur van Triodos Investment Management Daniël Povel legt in het Parool uit, dat groenfondsen minstens zeventig procent van de ingelegde gelden duurzaam moeten beleggen. Als er dus veel geld bijkomt, terwijl er te weinig energieprojecten zijn om te financieren, dan dreigt een Groenfonds onder die 70 procent te zakken. Dat mag niet vanwege de gunstige fiscale regeling voor deze fondsen.

Geen vertrouwen
Maar hoe kan het dat er geen projecten zijn om te investeren? Povel denkt dat aan de onbetrouwbare overheid ligt. “Het geld is er, de technologie is er, investeerders willen graag, maar het ontbreekt aan een consistent overheidsbeleid voor duurzame energie”, zegt hij in het Parool.

Nederland loopt in vergelijking met de rest van Europa achter op het gebied van duurzame energie. Er is maar heel weinig energie uit duurzame binnenlandse bronnen afkomstig. Toch stelt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in het Parool dat er voldoende zekerheden zijn op duurzame energiemarkt. “Projecten kunnen een subsidie tegemoet zien van vijftien jaar.”

Staatssteun
Volgens Richard Kooloos, van Fortis Groenbank ligt de markt ‘vrijwel stil’. Kooloos en Povel zijn van mening dat duurzame energie niet mogelijk is zonder meer, en betere staatssteun. “Zonder fiscale subsidies komt deze markt niet op gang. De staat blijft nodig om dit proces te versnellen.”

 

Foto boven: windmolen, door Nico Kaiser (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons