Groen leven voor dummies

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voor wie nog nooit een boek uit de Dummies-reeks heeft gelezen: het is wel even wennen. Want het woord 'dummies' (dommeriken) mag je letterlijk nemen. groenleven-coverHet betekent dat er op een kinderlijke manier wordt verteld en de tekst bol staat van de herhalingen. "Als ik nog één keer lees dat ik beter een korte douche kan nemen dan een bad, ga ik gillen!," dacht ik op een gegeven moment. Ik las het nog diverse malen en heb besloten me er maar bij neer te leggen en kalm te blijven. Het is niet echt een boek dat je voor je plezier leest. Misschien vandaar ook wel de aansporing 'Beleef plezier aan dit boek'.

 

Onbenul

'Groen leven voor dummies' is een handleiding om op allerlei vlakken stappen te zetten in de richting van een groener leven. In je huis, in je tuin, op je werk, bij het winkelen, op school, bij het reizen. Een nobel streven dus. De grote vraag die alleen rijst als je dit boek leest is: voor wie is dit allemaal bedoeld? Wie koopt dit boek? Is een echte onbenul op het gebied van duurzaam leven wel geïnteresseerd in zo'n boek?

 

Een paar voorbeelden. Je krijgt de tip om je planten water te geven met het afgekoelde water van gekookte eieren of groenten. Hoeveel groene dummies zijn er werkelijk bereid om hun gebruikte pannen te laten afkoelen om er vervolgens de planten mee te bewateren? Ook krijg je het advies om rijst, aardappelen en pasta niet gaar te koken, maar ze in een kookkist te doen. Wie weet wat een kookkist is?

 

Wormenkwekerij

Als je kraan lekt moet je de druppels opvangen tot de loodgieter komt en dan kun je er de auto mee wassen. De auto mee wassen? Een beetje een dubbele boodschap. wormen kwekenOf: begin een wormenkwekerij om van je huishoudelijk afval af te komen. Een wormenkwekerij? Nog een ideetje: stop met het gebruiken van shampoo, want: 'Je haar kan dan inderdaad vettig worden en het ruikt niet zo fris, maar na een maandje ben je er wel aan gewend.' Misschien slaat het boek af en toe een beetje door.

 

Leuke tips en inspiratie

Toch staan er zeker ook inspirerende dingen in. Zoals de anekdote over de man die per jaar slechts twee vuilniszakken afval produceert, omdat hij niks koopt wat verpakt is in plastic, blik of papier. En omdat hij alle groenten die hij op de markt koopt, onverpakt in zijn fietstas doet. Het oud papier gescheiden wegbrengt en zijn gft-afval zelf composteert.

 

Ook een leuke tip: www.booksforfood.nl. Wie zijn oude boeken wil verkopen zet de titel op de site en de koper maakt rechtstreeks geld over naar de stichting, die er dan weer eten voor koopt voor mensen die honger lijden.

 

Of ga naar www.vvhp.nl en kom in contact met de boeren in je omgeving. Bijvoorbeeld op boerenmarkten. Leuk en leerzaam, ook voor kinderen.

 

Katoen lijkt groen (want een natuurproduct), maar is dat niet. Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst 20.000 (!) liter water nodig is om een katoenen T-shirt te produceren? Voor wie op zoek is naar duurzame kleding is er het label Made By. Je ziet het terug in de vorm van een blauw knoopje op kleren die op een duurzame manier zijn geproduceerd. Zie ook www.made-by.nl.

 

De loopbus is ook zo'n geniaal project. Waarom zou ieder kind met een auto naar school moeten worden gebracht? Vroeger gingen we toch ook lopen of met de fiets? Met de loopbus worden kinderen in een groep van huis opgehaald en onder begeleiding van ouders naar school gebracht. Da's gezellig, gezond en hartstikke groen! www.loopbus.nl.

 

Handmade Software, Inc. Image Alchemy v1.11De keerzijde van groen leven

'Groen leven voor dummies' wil niet koste wat het kost mensen 'bekeren' tot een groene levensstijl. Zo wordt ook de keerzijde ervan belicht. Neem bijvoorbeeld het gescheiden ophalen van gft-afval. Het boek legt uit dat daar momenteel nauwelijks voordelen aan zitten en dat veel gemeenten er dus al mee gestopt zijn. Of het boycotten van producten uit lagelonenlanden, omdat je het niet eens bent met de manier waarop bijvoorbeeld fabriekspersoneel er wordt behandeld: de kans is groot dat je daarmee de arme bevolking treft en niet de regeringen van die landen. De keuze voor jou als consument is in zo'n geval een keuze tussen twee kwaden: het foute systeem in stand houden of de armen treffen in hun portemonnee.

 

Kortom, 'Groen leven voor dummies' bevat een aantal interessante wetenswaardigheden, maar je moet je door een hoop overbodige lettertjes worstelen voordat je ze hebt gevonden.

 

Liz Barclay en Michael Grosvenor, 'Groen leven voor dummies' Pearson Education Benelux B.V. Prijs: € 27,95

Groen Leven voor Dummies

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons