Achtergrond

Google doet boekje open over censuur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het hoge aantal verwijderverzoeken uit Brazilië heeft waarschijnlijk te maken met de verkiezingen die daar in 2010 werden gehouden. Vanwege strenge campagneregels ontving Google veel verzoeken om campagnesites die zich niet aan die regels hielden, te verwijderen. Google heeft aan 76 procent van de Braziliaanse verzoeken voldaan.

Google koelkast
(cc) Aray Chen

 

Kritiek op ministersIn het geval van India gaf Google minder vaak gehoor aan het verzoek van de overheid om sites te blokkeren. Google zegt 78 procent van de overheidaanvragen voor het verwijderen van sites geweigerd te hebben omdat het ging om het verwijderen van blogs en YouTube filmpjes waarin kritiek werd geuit op ministers of bestuurders van deelstaten. Het aantal verzoeken om data te verwijderen uit India is in de tweede helft van 2010 met 123 procent toegenomen.

 

 

 

Uit Thailand kreeg Google het verzoek om 43 sites te verwijderen omdat deze de Thaise koning belachelijk zouden maken of bekritiseren. Google gaf hieraan gehoor. Italië vroeg Google om een YouTube-filmpje te verwijderen waarin kritiek op premier Silvio Berlusconi werd geuit en waarin aan het eind van het filmpje een aanslag op hem in scene werd gezet. Google heeft dit filmpje verwijderd.

 

 

Great Firewall of China
Over de verzoeken van de Chinese overheid, die om haar internetcensuur ook wel bekendstaat als The Great Firewall of China, schrijft Google in het Transparency Report dat de Chinese overheid verzoeken om censuur als staatsgeheim beschouwt en dat het bedrijf daar om die reden geen informatie over kan geven. Google-bezoekers die de Chinese versie van de zoekmachine bezoeken, hebben sinds kort de mogelijkheid om daarvandaan te klikken op de Hong Kongse Googlesite, hier kunnen ze Chinese sites bekijken zonder dat deze gefilterd zijn.

Google heeft de afgelopen jaren veel kritiek te verduren gehad omdat het gehoor gaf aan verzoeken van overheden om censuur te plegen en informatie over internetgebruikers verstrekte. Als reactie hierop heeft het bedrijf in september 2010 het Transparency Report live gezet, zodat mensen kunnen inzien welke landen dergelijke verzoeken bij hen indienen.

Op de vernieuwde versie van deze site die afgelopen week live ging kunnen bezoekers nu ook de reden voor verwijderverzoeken zien en geeft het bedrijf aan, aan welke verzoeken het gehoor heeft geven. Veel verzoeken voor het blokkeren van internetcontent gaan overigens over laster, haatzaaien, (kinder)pornografie of over inbreuk op het auteursrecht. 

Google Transparency Report
Googlemap met daarop overheidsverzoeken om informatie en het verwijderen van sites.

 

Foto boven: (cc) Money Blog Newz.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons