Gierende zenuwen en een glimlach bij pitches aan Bill Gates

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

(Foto's: Rebke Klokke)

De door OneWorld en de World's Best News-campagne georganiseerde ochtend begon met een quiz van Hans Rosling. Aan de hand van deze quiz benadrukte hij hoe bar het gesteld is met onze kennis over ontwikkeling, ondanks de vele lezingen die de inmiddels beroemde man erover houdt. “Het bleek makkelijk om beroemd te worden, maar het is lastiger om impact te hebben”, zei Rosling droogjes. In navolging van de Zweden, bleken ook Nederlanders vaak minder over de ontwikkeling van de wereld te weten dan de groep chimpansees die hij dezelfde vragen had gesteld.

Zelfs bij een publiek van jonge sociale ondernemers en mensen uit de ontwikkelingssector bracht hij veel nieuws. Wie wist er dat het aantal extreme armen de afgelopen 25 jaar is gehalveerd? Of dat Indonesië qua kindersterfte en aantal kinderen per huishouden op hetzelfde niveau zit als Nederland in 1972? Of dat acht van de tien meisjes wereldwijd naar de basisschool gaat?

 

Boerendata

Daarna mochten Merel Rumping (31) van LegBank en Thomas Vaassen (33) van Landmapp hun ideeën voorleggen aan niemand minder dan mega-filantroop Bill Gates. Na hun pitch van drie minuten kregen zij van Gates een doel mee voor het komende jaar. Als eerste was Vaassen aan de beurt. Hij introduceerde Landmapp als een mobiel platform dat landgebruik van kleine boeren in ontwikkelingslanden documenteert. Zo kunnen ze hun landrechten beschermen en (digitaal) gebruik maken van financiële en agrarische diensten. Het doel voor Vaassen: Landmapp moet komend jaar 15.000 surveys uitvoeren onder boeren en zich richten op één nieuw land.

Prothesebank

Merel Rumping was daarna aan de beurt. “De zenuwen gieren nog steeds door mijn lijf. Ik heb vaak genoeg mijn ideeën aan een groot publiek gepresenteerd maar het is toch anders wanneer Bill Gates op anderhalve meter van je af zit”, vertelde ze na afloop. LegBank brengt betaalbare en degelijke protheses naar mensen die een onderbeen missen in lage-inkomenslanden. Vooralsnog richten ze zich vooral op Colombia, waar ’s werelds hoogste aantal landmijnslachtoffers woont. Ook leidt het bedrijf prothesemakers op, omdat er wereldwijd een tekort van 180.000 prothesemakers is. Aan Rumping vertelde Gates dat LegBank zich op vijftien nieuwe locaties moest gaan vestigen en ook in een nieuw land. Rumping: “Ik ga het direct aan onze partners in Colombia vertellen.”

Gates was enthousiast over beide plannen omdat nieuwe technologieën ingezet worden om de wereld te verbeteren, maar vooral omdat ze goed vooronderzoek hebben gedaan. “Dit klinkt beter dan vele andere plannen die ik heb gehoord. Ik wil dat deze ideeën breed worden ingevoerd.” Zal Gates hen daarom aan de juiste mensen gaan introduceren?

Foto: Repke Klokke

Vaassen aan Gates: “Als ’s werelds armste boeren ook online komen, wat is dan hun grootste behoefte?” Bill Gates: “Data over deze mensen kan een belangrijke bron zijn voor een adviessysteem. Want deze data zorgen ervoor dat de boeren advies op maat kunnen krijgen. Op dit moment weten veel overheden bijvoorbeeld erg weinig over de boeren.” Genoeg te doen dus voor Landmapp.

 

Goed Nieuws

Op de vraag van Sylvana Simons aan Gates welk positief nieuws hij wilde horen, antwoordde hij: “Op de lange termijn is het belangrijk dat we eindelijk mensenlevens gelijk gaan behandelen. Maar ik hoop dat 2016 het laatste jaar is waarin kinderen aan polio zullen lijden.” Zelf wil hij malaria aan gaan pakken: “Malaria zal nog gedurende mijn leven uitgeroeid worden. Dat gaan we regio voor regio doen. Met behulp van telefoons, muskietennetten en medicijnen.”

Het eind stond in teken van de lancering van de World’s Best News-campagne. Deze campagne probeert de vooruitgang van de wereld de komende jaren onder de aandacht te brengen. Door de vooruitgang te benadrukken die is geboekt in de ontwikkelingssector, hoopt de campagne mensen te stimuleren om de wereld te verbeteren. Zoals Hans Rosling al eerder op de dag liet zien, is er nog een hoop werk te verrichten als het gaat om het verspreiden van kennis over de stand van de wereld. Campagneleider Bodelier presenteerde zijn verhaal opgewekt: “We gaan dit groots uitvoeren. Samen met scholen, allerlei organisaties, media… Iedereen die mee wil werken.” Dat is goed nieuws.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons