Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vertel meer..
“Werken in de IT was prima, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik lang in deze industrie zou zitten.  Mijn half Nederlandse, half Boliviaanse vrouw werkte op dat moment met haar zus in de winkel van haar ouders in Leiden. Haar ouders produceerden in Bolivia kleding, samen met de lokale bevolking, en verkochten de kledingstukken vervolgens in Leiden. Mijn vrouw, haar zus en ik besloten drie jaar geleden de zaak over te nemen. We openden een nieuwe winkel in Antwerpen en startten een webshop. We willen een kwalitatief hoogwaardig product leveren, met een prachtig verhaal erachter.”

Welk verhaal vertellen jullie dan?
“Onze creaties zijn van 100 procent natuurlijke Alpaca-wol en Pima-katoen. In ons atelier in Bolivia werken we met 25 mensen, die een goed salaris krijgen, goed verzekerd zijn en goede secundaire arbeidsvoorwaarden hebben. Het gaat uiteindelijk vooral om het familiegevoel, passie hebben voor het werk en het gezellig hebben met elkaar. Sinds kort wonen we  in Bolivia. We werken keihard om Asarti nog een stap verder te brengen. We zijn kritisch en vragen ons voortdurend af of we duurzaam genoeg zijn en waar we onszelf kunnen verbeteren. Want het kan altijd eerlijker en altijd duurzamer.”

Zijn er uitdagingen waar je tegenaan loopt?
“Elke dag! Maar het is leuk om uitdagingen en problemen tegen te komen en op te lossen. Zodra dat stopt, ga ik met pensioen. Natuurlijk blijft er altijd dat spel tussen wat ik wil doen en wat ik me kan veroorloven. We hebben honderden ideeën waar we aan willen werken, maar er is altijd gebrek aan tijd en geld. We hebben de afgelopen drie jaar veel gedaan, een nieuwe winkel gestart, een webshop geopend, en sinds kort hebben we de leiding overgenomen over 25 mensen in Bolivia. Het gaat ons het gelukkig zijn en gelukkig maken.”

Wat is jouw favoriete artikel uit de webshop?
“De 'Ainu Ruana', geïnspireerd op een stam in Japan. Het is een omslagdoek van  100 procent Alpaca-wol met prachtige kleuren.”

Hoe controleer je of jullie producten echt eerlijk, biologisch en duurzaam zijn?
“De kleding die je in onze webshop vindt maken we zelf en als eigenaar van het productiebedrijf hier in Bolivia kan ik dat natuurlijk direct controleren. Ik verwelkom iedereen met een voorliefde voor pure schoonheid, natuur en cultuur om Bolivia te bezoeken en om hier bij ons te logeren en ons atelier te bekijken. Dan kun je het met eigen ogen zien.”

Heb je een tip voor ondernemers die een 'groene en eerlijke' webshop willen beginnen?
“Waar zou je je tijd aan willen besteden als geld geen rol zou spelen? Doe dat. Waar een wil is, is een weg. Hang een wereldkaart ondersteboven op, gewoon om jezelf te herinneren dat het ook anders kan. En als je een groene en eerlijke webshop wilt starten: fantastisch. Heb je een vraag, mail me: jester@asarti.com. Als voormalige IT’er heb ik onze website gebouwd en ik kan je helpen. Ik beantwoord mijn e-mails altijd, gratis en voor niks!”

Meer weten over Asarti? Klik dan hier.

Dit artikel is onderdeel van OneWorld Shops, een platform voor webshops die zich inzetten voor een eerlijke en duurzame wereld. Wil je ook met jouw shop in onze online etalage? Kijk dan hier voor meer informatie.

Foto door: Wieger Muntingh

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief