De testosteronspiegel van mannetjesolifanten zorgt voor de nodige problemen in Afrika en Azië. Zelfs de meest zachtaardige mannetjesolifant verandert in een agressieve stier wanneer hij bronstig is. Alles en iedereen die op zijn pad komt, wordt omver gebulldozerd. Vrouwtjesolifanten zijn maar eens in de vijf tot zes jaar vruchtbaar dus is het zaak voor mannetjes om de kans te grijpen wanneer die zich voordoet. Op zoek naar een vrouwtje zorgen de mannetjes vaak voor flink wat problemen in dorpen en op boerderijen, oogsten worden vertrapt en waterleidingen vernield. Veel hitsige mannetjes eindigen dan ook met een kogel door hun kop.

 

Geroffel

olifant achteruitkijkspiegel
Foto: CC

Om de dieren tegen zichzelf te beschermen, hebben zoölogen in Namibië iets gevonden. Olifanten staan bekend om hun gave om trillingen in de grond aan te voelen. De zoölogen kwamen daarom op het idee om de lokroep van een bronstige vrouwtjesolifant te imiteren om zo de mannetjes te verleiden om hun koers te veranderen en terug te keren naar het natuurpark. Een eerste proef met 26 olifanten in het Etosha Nationaal Park in Namibië was een succes en de medewerkers van het natuurpark zijn enthousiast.

 

Ingegraven speakers
Het idee is afkomstig van professor Caitlin O’Connel-Rodwell van de universiteit van Stanford. Zij ontdekte dat de mannetjes de lokroep van vrouwtjesolifanten kunnen onderscheiden van het gewone geluid dat olifanten produceren. O’Connel kwam op het idee om de lokroep van de vrouwtjes op te nemen en die uit te zenden via speakers die in de grond zijn gegraven. De mannetjes reageerden op de trillingen en verlegden hun koers.

 

Het lage geroffel is voor mensen nauwelijks te horen. Een bronstig mannetje kan de liefdesroep van het vrouwtje op wel 10 kilometer afstand horen of beter gezegd voelen. De dieren vangen trillingen via hun voorste benen en hun slurf op en exporteren die trillingen naar hun geluidsbotje.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier