Gelukkige mensen vrijgeviger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De opdracht voor de studie komt van de internationale non-profitorganisatie Charities Aid Foundation (CAF). Drie vragen – Heeft u afgelopen maand geld gegeven aan een goed doel? Heeft u als vrijwilliger gewerkt? Heeft u iemand geholpen die u niet kende? – werden gesteld in 153 landen, samen goed voor ongeveer 95 procent van de wereldbevolking.

vrijwilligers voedselbank
Vrijwilligers bij een voedselbank in
Chicago. Foto:
cc, Eric Rogers

Met name dat laatste blijkt populair. 45 procent van de ondervraagden wereldwijd gaf aan in de maand ervoor een vreemdeling te hebben geholpen, 30 procent had geld gegeven aan een goed doel en 20 procent had vrijwilligerswerk gedaan.

Emotie
Ook moesten alle ondervraagden op een schaal van een tot tien aangeven hoe gelukkig ze waren. Hieruit blijkt dat mensen eerder geneigd zijn om te geven als ze uit een gelukkig land komen dan uit een welvarend land. Daaruit leiden de onderzoekers af dat geven meer een emotionele dan een rationele handeling is.

Nederlanders voelden zich redelijk gelukkig; gemiddeld gaven zij zichzelf een gelukscore van 7,6. Dat verklaart misschien waarom 77 procent van de ondervraagde Nederlanders zei in de voorgaande maand geld aan een goed doel te hebben gegeven. 

Litouwers krenterig
Verder biedt het onderzoek een leuk inkijkje in het geefgedrag over de hele wereld. Zo geeft 8 procent van de Liberianen geld aan goede doelen, daarentegen zegt maar liefst 76 procent van hen regelmatig een ander te helpen, dat is de hoogste score wereldwijd. En zo blijken Litouwers met maar 4 procent van de bevolking die aan liefdadigheid geeft, krenterig en de inwoners van Malta met 83 procent juist bijzonder gul.

Vrijwilligerswerk is kennelijk niet populair in Cambodja (score 2 procent) maar juist wel in Turkmenistan (61 procent).  Elk land heeft zo zijn eigen manier van geven, concludeert het onderzoek.

Foto boven: oude collectebus (cc) todaysart

world giving index volledige tabel
De aanvoerders van de lijst. Bron: World Giving Index

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons