Geluk zit niet in een powerpoint

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met hoge verwachtingen ging OneWorld naar de workshop Duurzaam geluk. Met zo’n prikkelend thema kun je niet anders dan veel eyeopeners verwachten. Wie wil er niet duurzaam zijn én ook nog eens gelukkig worden?

We rijden van hot naar her, we werken ons kapot en we staan met z’n allen voor de nieuwe Applestore, maar wat levert het ons nou allemaal op? Geluk, dat is wat we zoeken. Minder stress, meer voldoening  en zingeving, oftewel duurzaam geluk.

Powerpoint
Powerpointslides vol met tips krijgt het publiek twee uur lang over zich heen, maar of het eyeopeners zijn? En, of de 15 deelnemers zich, na afloop van de workshop, veel gelukkiger voelen, dat is de vraag. De workshop vindt plaats in een klein zaaltje op de eerste verdieping van het ABC Treehouse in het centrum van Amsterdam. De presentatie van Michiel Hobbelt, psycholoog roept in ieder geval een heleboel vragen en reacties op onder de deelnemers, bijna allemaal dertigers, die gezellig rond een lange tafel zitten. Zoveel dat Hobbelt (33) herhaaldelijk om stilte moet vragen en soms zelf ook het antwoord niet meer weet. “Het ligt natuurlijk allemaal wel wat ingewikkelder dan hier staat.”

Want hoe reageer je als presentator Duurzaam geluk op opmerkingen als: “Je zegt dat  optimisme een belangrijke vereiste is voor geluk, hoe kan het dan dat duurzame mensen vaak pessimistisch zijn? En, zijn mensen die zich duurzaam gedragen eigenlijk wel gelukkiger?” Hobbelt denkt van wel. Toch laat hij zich ontvallen dat duurzame mensen wel vaker gefrustreerd zijn. Waarop iemand uit het publiek concludeert dat duurzame mensen eigenlijk gewoon minder realistisch zijn en daarom meer frustraties voelen.  

Tips
De workshop is een aaneenschakeling van tips. Wees vriendelijk, leef in het nu, wees vrijgevig, werk aan je persoonlijke groei, besteed minder aandacht aan materialisme. Volgens Hobbelt allemaal tips om gelukkig te worden én om je duurzaam te gedragen. Een thema dat volgens deelneemster Ania Sharwood (34) echter nauwelijks wordt behandeld. “Iets meer duurzaamheid was wel leuk geweest, nu bleef het een beetje hangen bij sociaal gedrag.”

“Heel veel feitjes, theorieën en grafieken, best leuke informatie, maar weinig ruimte voor interactie. En dat is wel iets wat je bij een workshop verwacht.” Sharwood werd door vriendin Marieke Schattenleijn (36) uitgenodigd voor een avondje Duurzaam geluk. In de pauze van de workshop reageert de kritische Sharwood nog enthousiast op het initiatief. “Waarom niet, dacht ik, een nieuwe ervaring. Onverwachts kun je op de leukste dingen stuiten.” Na de workshop, op straat, is het enthousiasme echter grotendeels verdwenen.   

Trend
Duurzaamheid is een trend en gelukkig willen we allemaal worden. De interesse voor de workshops van Hobbelt zal nog wel even blijven bestaan. Dit is al de tweede reeks van workshops. In het najaar van 2011 bood hij al acht workshops aan over het thema. “Toen ging het meer over het belang van duurzaam geluk voor de maatschappij.  Nu richt ik me meer op wat je zelf kunt doen om duurzaam gelukkig te worden.”

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons