Geen varkensvet op je lippen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe kwam je op dit idee?
“In een opwelling ben ik op het internet gaan onderzoeken wat er allemaal in make-up zit. Toen kwam ik erachter dat in veel make-up dierlijke producten zitten, zoals vet van varkens en gemalen luizen. Dit heet Carmine. Ik vind dit echt belachelijk, dat wil je toch niet op je gezicht smeren? Dat moet anders kunnen, dacht ik. Ook wilde ik mijn steentje bijdragen aan de wereld, maar zonder gelijk activiste te worden.

Ik was in mijn vrije tijd al al eens bezig met het maken van lipbalsem en deelde dit uit aan mijn vrienden en kennissen. Zij waren hier zo enthousiast over dat ik besloot om dit te gaan professionaliseren en te verkopen via Facebook en Etsy.com. Sinds afgelopen woensdag zijn de lippenbalsems ook te vinden in BonBon Boutique in Amsterdam en er zijn meer winkels geïnteresseerd.”

Wat is de gedachten achter het veganistische gedeelte?
“Ik richt mij niet alleen op veganisten. Ik heb ook nog niemand gesproken die de lippenbalsem fijn vindt puur omdat het veganistisch is. Dat is ook niet mijn doel. Het is toevallig veganistisch, maar mijn doel is om anderen te laten zien dat het anders kan, dat make-up met dierlijke toevoeging en chemische troep niet nodig is. Producten als palmolie en soja, waarbij het winnen zorgt voor enorm veel druk op de aarde, gebruik ik ook niet.”

Wat zit er dan zoal in de lippenbalsems?
“Alle ingrediënten die ik nodig heb bestel ik online in webshops die gespecialiseerd zijn in natuurlijke producten. Als basis gebruik ik Shea Butter (van Shea noten), maar omdat dit te zacht is voeg ik daar verschillende soorten wax aan toe, bijvoorbeeld van Jojoba. Ook doe ik er arganolie doorheen. Dit zorgt ervoor dat je de lippenbalm langer kunt bewaren, tot ongeveer een jaar. De geur komt uit oliën en aroma’s, bijvoorbeeld van citroenolie.

Ik maak de lippenbalsem thuis in mijn keukentje. Met één lippenbalsem ben ik toch wel een paar uur bezig. Ik weeg alles af, maar ik kan niet iedere lipbalsem precies hetzelfde maken. Daarom test ik de substantie tussendoor. Het is vaak niet in één keer wat het moet zijn, dus dan stel ik het een beetje bij tot ik tevreden ben. Dit doe ik op gevoel.

Ik heb in totaal zes verschillende soorten lippenbalsems, bijvoorbeeld KokoMo (kokos met mint), Menina Tangerina (mandarijn en urucum) en Nina Limón (citroen met beetje grapefruit).”

Wat hoop je te bereiken met Fra Lippo Lippie?
“Ik hoop dat ik een bepaalde bewustwording kan creëren dat dierlijke ingrediënten, en chemische toevoegingen, niet in make-up horen. Zonder deze toevoegingen kan make-up net zo goed of zelfs beter zijn. Ik ben momenteel ook een beetje aan het experimenteren met andere soorten make-up. Het zou fantastisch zijn als het een succes wordt, maar het liefst niet een té groot succes. Het is niet mijn doel om een groot imperium te worden. Ik wil ook niet dat ik de lippenbalsems echt moet laten produceren. Dan heb ik er geen grip meer op. De grootste bestelling die ik tot nu toe heb gehad was er eentje voor twaalf stuks, maar dat is nog prima te doen. Ik ben zelf mijn merk, dus ik wil dat iedere lipbalsem die ik verkoop perfect is.”

Afbeeldingen: Afra de Leeuw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons