ZBO's zijn instanties of bedrijven die een overheidstaak uitvoeren. Koenders ziet NCDO echter als zelfstandige stichting. En dus wil hij – om de taken voortaan helder gescheiden te houden – het ministerie zélf verantwoordelijk maken voor het verstrekken van subsidies voor 'draagvlakversterkende activiteiten' op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Momenteel houdt een kwart van de NCDO-medewerkers zich hiermee bezig.
NCDO is volgens woordvoerder Heleen van Andel 'een beetje teleurgesteld' over het besluit. Maar of het ook écht het einde van de NCDO-subsidies betekent, is nog maar de vraag. Het is namelijk niet waarschijnlijk dat het ministerie zelf de subsidies gaat verstrekken. 'Het ligt meer in de rede als een derde partij dit gaat doen', zegt woordvoerder Jan de Boer. 'Een aanbestedingsprocedure zou dan het meest logisch zijn. Daar kan iedere partij aan mee doen, dus ook de NCDO.' Het besluit heeft volgens De Boer geen gevolgen voor organisaties die nu subsidie krijgen van de NCDO.  

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief