Flappentappen in Kanaleneiland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bij de het geldkantoortje van Western Union in het winkelcentrum van Kanaleneiland is het een drukte van jewelste. Het is ramadan, en daarom gunnen veel wijkbewoners hun familieleden een extraatje. "In deze maand is het vaak erg druk omdat moslims voor hun geloof geld moeten geven aan mensen die dat nodig hebben", vertelt medewerkster Jamila (34). Maar in december is het helemaal topdrukte. "Dat komt door Kerstmis en het slachtfeest", zegt Jamila.

 

UNDEFINED

Veel bewoners van Kanaleneiland sturen geld via de Wester Union bank.
 
Waarom kiezen zo veel buurtbewoners voor deze bank? "Geld overmaken bij de Western Union gaat veel sneller dan bijvoorbeeld bij de Postbank. Binnen twintig minuten kan mijn familie het geld ophalen bij de bank in Marokko", legt een Marokkaans meisje uit dienet geld heeft overgermaakt via Western Union. "Het enige wat ik hoef te doen is hen eerst de code door te bellen die ik hier bij de bank heb gekregen. Deze kunnen zij bij het ophalen van het geld in Marokko gebruiken als bewijs. "
 
UNDEFINED
Jamila aan het werk.
 

Envelopje in de moskee

 

Geld sturen via de Western Union is niet de enige manier om anderen te helpen. Sommige bewoners van Kanaleneiland kiezen ervoor om geld te schenken aan de moskee. De moskee kiest dan een goed doel uit om het geld aan te doneren. Een ouderwetse en minder veilige manier om geld te versturen is door een envelopje per post. Maar de meest betrouwbare manier om geld te geven is uit eerste hand. "Daarom is er in de zomer helemaal niemand hier", aldus Jamila. "Dan is iedereen op vakantie en geven ze daar geld aan armen en verwanten."

 

 

Flappentaproute

 

Een andere manier om er zeker van te zijn dat je  geld aankomt op de plaats van bestemming is om het geld elektoronisch over te maken. Maar omdat er altijd rente over het bedrag betaald moet worden, maken veel mensen tegenwoordig gebruik van de ‘flappentaproute’.  Er wordt een bankrekening in Nederland geopend, waarvan de pinpas en de pincode aan familieleden in het buitenland wordt gegeven. Zo nu en dan wordt geld op de rekening gestort, dat dan door de achterblijvers kan worden opgenomen.

 

UNDEFINED

Geld versturen per envelop gebeurt nog steeds.

 

 

Bankgeheim

 

"Een gezin met vier of zes kinderen kan twee weken eten van vijftig euro", zegt  een Marokkaanse winkelier in een bazaar. Het zijn vaak bewoners van Marokkaanse afkomst die bij Jamila in de rij staan. "Ik denk dat tachtig procent Marokkaans is. De rest van de bewoners die hier geld versturen komen vooral uit Oost-Europa, Turkije en natuurlijk Nederland."

 

Niet iedereen kan zomaar geld opsturen. Sommige bewoners hebben er gewoonweg geen geld voor. Een verkoper in een viswinkel vertelt dat zijn familie in Marokko het veel beter heeft dan hij. "Verschillende delen van Marokko hebben het steeds beter. Landen als Frankrijk en Spanje investeren in het land door er grote bedrijven op te zetten waardoor er ook weer meer werk is voor de mensen daar." 

 

Hoeveel geld er nu eigenlijk wordt verstuurd vanuit de bank in Kanaleneiland is geheim. "Ja, dat mag ik niet vertellen dat is geheim, het gaat om duizenden euro’s per maand, maar echt geen miljoenen", lacht Jamila. Ook het bedrag dat naast de bank wordt verstuurd op de vele andere manieren blijft een raadsel omdat het nergens staat vastgelegd.

 

 

 

Amy van Paassen Niang (42) staat in het winkelcentrum naast de kraam met de Vietnamese loempia’s. Ze is net van plan om op haar fiets te stappen. Amy heeft familie in Senegal. Haar ouders, die in het Afrikaanse land wonen stuurt zij iedere maand 150 euro. Zij gebruiken dat geld om eten en drinken van te kopen. Ook verstuurt zij met een groep mensen geregeld kleding per container naar haar thuisland.

Maar daar houdt het niet bij op. ,,Soms krijg ik via mijn ouders te horen dat iemand uit hun dorp ziek is. Meestal hebben die mensen dan geen geld voor medicijnen. Ik probeer dan altijd een bedrag over te maken." Daarnaast steunt ze een vriend van de familie met geld voor zijn studie en de boeken die hij daarvoor nodig heeft.

Lang stuurde Amy geld via Western Union, maar ook zij kwam er op een gegeven moment achter dat de flappentapmethode geld uitspaart. Nu heeft zij een rekening geopend voor haar familie waar zij maandelijks het geld op stort.

 

 

UNDEFINED

"Mijn familie heeft het niet echt nodig: in Afghanistan en Pakistan wel."

 

Rachid Bogan (46) heeft net inkopen gedaan bij bakker Ismet. De ronde broden mogen pas vanavond opgegeten worden, want het is Ramadan. Rachid heeft familie in Turkije, waar hij geld aan geeft. "Maar de familie moet het wel aan de armen geven", zegt Bogan. Zijn familie heeft het geld volgens hem niet echt nodig.

Hij maakt elk kwartaal zo’n 300 euro over. Deze maand heeft hij betaald voor een schaap voor een arme familie in Afghanistan. Een schaap kost tussen de 200 en 300 euro. "In Turkije hebben ze het nog redelijk goed. In Afghanistan en Pakistan zijn ze pas écht arm, vandaar dat mijn geld vooral daar naartoe gaat." Hij stuurt het geld meestal via de moskee in Kanaleneiland maar soms ook in een envelop.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons