Favelatour in Rio

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toeristen die op vakantie gaan in Brazilië bezoeken niet alleen het strand, maar ook de sloppenwijk. Journalist Lindy Janssen maakte een tour door de favela’s van Rio de Janeiro.

“Jullie zijn erg welkom, want jullie kunnen het beeld over de favela’s veranderen. Favela’s zijn namelijk meer dan armoede en geweld”, zegt tourleider Marcelo bij vertrek. Hij lacht erbij. Maar de tour vandaag is wel aangepast vanwege geplande massale politie-invallen in een favela die normaal op het programma staat.
Marcelo geeft toe; hij had het drukker verwacht. De toeristen die wél gekomen zijn, zijn niet geschrokken van de politie-invallen en de vorige week omgekomen cameraman. 
Chris, een Duitse jongen, twijfelde aanvankelijk om een andere reden. “Ik vond het voyeuristisch, maar wanneer kom je anders in een favela? Ik heb me dus toch maar aangemeld.”

Marcelo vertelt dat er 905 favela’s in Rio de Janeiro zijn en dat 20 procent van de bevolking er leeft. “Alleen niemand durft er te komen!”.

20 Jaar geleden werkte Marcelo in Club Med in Senegal . “Buiten de muren van het luxe vakantiecomplex was het veel interessanter! Er moesten meer toeristen zijn die dat ook vinden.
Terug in Brazilië begon ik met het organiseren van tours in Vila Canoas, een kleine favela waar ik vroeger in de buurt woonde.” Later kwam daar de favela Rocinha bij; de grootste van de stad met meer dan 100.000 inwoners.

Inmiddels organiseert Favela Tour al twintig jaar rondleidingen, zijn er per maand gemiddeld negenhonderd toeristen die een glimp van ‘het echte Rio’ opvangen, en heeft Marcelo vier mensen in dienst. Tatiana uit Engeland had verwacht meer armoede te zien. “Ik dacht dat de huizen van hout waren, maar ze zijn van steen. En doordat de steegjes zo smal zijn kan je letterlijk bij mensen naar binnen kijken!” Marcelo brengt de toeristen naar een schooltje dat met geld van de tour opgezet is. Naast het schooltje kunnen de toeristen handgemaakte schalen en sieraden kopen. De opbrengst is voor de gemeenschap. “Maar iedereen is welkom, ook als je niets koopt”, zegt Victoria. “Wij zijn namelijk helemaal niet zo eng als altijd beweerd wordt.”

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”file_styles_blockimage_medium”,”fid”:”5225″,”attributes”:{“class”:”media-image”,”height”:”272″,”id”:”5″,”style”:”height: 272px; width: 500px;”,”width”:”500″}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons