Fatima in gesprek met DENK’er

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Samir Belhadj (22 jaar) gaat op de politieke partij DENK stemmen. Ik, Fatima, ben benieuwd waarom, en ontmoet Samir in Amsterdam voor een interessant gesprek.

DENK denkt

Samirs stem gaat naar DENK. De rechtenstudent houdt de politiek in de gaten, maar heeft het er niet vaak over met vrienden. Maar veel van de series die hij graag op Netflix kijkt, gaan over politiek. House of Cards is één van die series. Samir heeft tot nu toe nog niet gestemd, omdat DENK nog niet bestond. “We hebben allemaal stemrecht en geen stemplicht”, aldus Samir. Je hoort volgens Samir te stemmen op een partij waarmee je het eens bent en niet op de minst slechte partij. “DENK denkt zoals ik denk en daarom stem ik op DENK.” Samir klinkt net zo poëtisch als het voorwoord van het verkiezingsprogramma van DENK.

Denkend aan Nederland

Alhoewel het verkiezingsprogramma ruim 70 velletjes papier telt, heb ik het helemaal uitgelezen. Niet alleen omdat ik voorbereid moest zijn op het interview, maar ook omdat het voorwoord van Tunahan Kuzu mij heeft verrast. Allereerst de directe verwijzing naar het bekende gedicht van Marsman: ‘Denkend aan Nederland’. Maar ook de alinea’s die de hoofdpunten van het verkiezingsprogramma introduceren, lijken sterk op strofes uit een gedicht. De drie volgende hoofdpunten: inclusieve samenleving, veilige samenleving en internationaal rechtvaardige samenleving, heb ik samen met Samir geanalyseerd.

De ‘echte’ Nederlander

Het eerste punt, inclusiviteit, is volgens Samir het hoofdpunt van DENK. “Ja, maar ik ben een echte Nederlander”, zei een vriend ooit tegen Samir. Die vriend had trouwens een Duitse achternaam, maar dat terzijde. Het punt dat Samir wil maken is dat wij allemaal echte Nederlanders zijn, omdat wij allemaal onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving. Het is dan ook schandalig dat de ene politicus (Wilders) ontkent dat de andere politicus (Kuzu) een Nederlander is. Het is even erg dat in de media, maar ook in het dagelijkse leven individuen worden weggezet als de Marokkaan, de Turk, de Antilliaan.

BLOK

is een mediaplatform door jonge Amsterdammers, die vinden dat er iets flink mis is met het huidige beeld dat de media schetsen. 'Juist in deze tijden waarin negatieve geluiden overstemmen, en mensen tegenover elkaar komen te staan, vinden wij het belangrijk om een positief, kritisch en inclusief geluid te laten horen.' Meer lezen van BLOK, kijk dan op BLOK.amsterdam'

Van Heutsz-monument

Ook onderdeel 9 van het eerste hoofdpunt, ‘inclusieve samenleving’, vindt Samir belangrijk Er moet inderdaad meer bewustzijn komen over de zwarte bladzijden uit ons verleden en een formeel excuus voor ons slavernijverleden zou ook sympathiek zijn. Ik vraag hem of de manier waarop DENK dit doel beoogt te bereiken wel haalbaar is. Zou je in plaats van het dekoloniseren van onze straatnamen, bruggen, tunnels en musea niet juist de schoolboeken moeten dekoloniseren? “Helemaal mee eens”, zegt Samir. Hij verwijst naar de geschiedenislessen die we samen gehad hebben op het Amstellyceum. Die waren inderdaad erg eurocentrisch. En zelfs op de universiteit bij een vak als Wetenschapsfilosofie wordt alles wat niet Westers is – de rijke Arabische en Chinese filosofie – voor het gemak even vergeten.

Samir vertelt dat hij een keer samen met een vriend het Van Huetsz-monument op het Olympiaplein ontdekte

Maar is het dekoloniseren van straatnamen, bruggen etc. wel de juiste manier, vraag ik Samir nog eens. Samir vertelt dat hij een keer samen met een vriend het Van Huetsz-monument op het Olympiaplein ontdekte. Zijn vriend vroeg hem of hij wist wie die man was. “Nee”, antwoordde Samir. En precies dat is het probleem: We zijn ons er niet van bewust dat die man waar we gewoon langslopen of voorbijfietsen een kolonisator was die absoluut niet vies was van geweld. Het was generaal Van Huetsz die Atjeh met harde hand onder Nederlands bewind heeft gebracht, waarbij tienduizenden Atjeeërs de dood vonden.

Lone wolves

Een ander opvallend punt uit het verkiezingsprogramma is dat DENK een actieplan wil invoeren tegen de dreiging van de extreemrechtse kant (‘veilige samenleving’). Ook met dit punt is Samir het eens. “Extremisme is extremisme en geweld is geweld”, zegt hij. Iedereen is zo geobsedeerd  geraakt door moslimextremisten en geweld uit naam van de islam, dat we blind zijn voor alle andere vormen van extremisme en geweld. Samir verwijst naar de aanslagpleger in Canada. Deze aanslagpleger zou onder andere hele vrouwonvriendelijke uitspraken hebben gedaan. “Hoe is het mogelijk dat de meerderheid daarover zwijgt? Ik zou direct weggezet worden als de onderdrukker als ik zulke respectloze uitlatingen had gedaan.” Volgens Samir zijn deze rechts-extremisten ontzettend gevaarlijk, omdat het vaak om lone wolves gaat.

Palestina

In het onderdeel ‘internationaal rechtvaardige samenleving’ staat onder punt 3 dat DENK voor de erkenning van de Palestijnse staat is. In punt 4 vraagt DENK aandacht voor het lot van de Rohingya in Myanmar. “Als deze twee punten er niet in zouden staan, dan zou ik ook niet op DENK stemmen.” Volgens Samir staat DENK voor gelijkheid, en met deze twee punten laat de partij zien dat ook gelijkheid op internationaal niveau belangrijk is. “Daar waar andere partijen zwijgen, durft DENK op te komen voor minderheden.” Samir denkt dat deze twee punten voor veel jongeren met een niet-westerse achtergrond hoog in het vaandel staan.

Ik moet toegeven dat ik enorm onder de indruk ben van het verkiezingsprogramma van DENK. Dat had ik aanvankelijk niet verwacht. Alhoewel ik mijn vraagtekens zet bij de haalbaarheid van sommige punten, is de kern van het programma – gelijkheid – helaas uniek. DENK is namelijk de enige partij die alle Fatima’s, Ashanti’s en Mehmets als volwaardige Nederlandse burgers ziet.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons