Europees verbod op illegaal hout dichterbij

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Over wat voor een verbod onderhandelde het Europees Parlement precies?
“Het gaat om de import en het gebruik van illegaal gekapt hout in Europa. Dat moet verboden worden. Tot nu toe moesten bedrijven wel hun best doen om te voorkomen dat ze illegaal gekapt hout verhandelden, maar er was nog geen verbod. En bij dit voorstel gaat het niet alleen om de importeurs, maar ook om de handelaren. “

gerbrandy
Gerben Jan Gerbrandy

Wie gaat straks de naleving van het import- en handels verbod controleren?
“Dat wordt een verantwoordelijkheid van de lidstaten. De strengere regelgeving zal in ieder geval goed afschrikken. Bedrijven die hout aan consumenten verkopen moeten kunnen aantonen dat de herkomst van het hout te achterhalen is. Ik sprak met de delegatie Milieudelicten van de Nederlandse politie. Zij denken dat het verbod goede mogelijkheden biedt om de import van illegaal hout tegen te gaan. Wel blijft het moeilijk om aan te tonen dat bijvoorbeeld hout uit Congo illegaal is, als het in overeenstemming met de Congolese wet gekapt is.”

Welke partijen lobbyden tegen het verbod en waarom?
“Er was een sterke lobby tegen het verbod, maar door hier en daar wat water bij de wijn te doen is het volgens mij nu toch gelukt om een meerderheid vóór het verbod te krijgen. De grootste oppositie was tegen de verantwoording van kleine houthandelaren. Voor hen is het moeilijk om aan te tonen dat hun hout goed is. We hebben nu afgesproken dat zij alleen hoeven te weten van welke grotere bedrijven  het hout komt. Dan kunnen we het altijd traceren als het slecht hout blijkt te zijn. Verder was vooral de papierindustrie tegenstander. Zij zijn bang voor hoge administratieve lasten. Ook Zweden heeft hard gelobbyd tegen het verbod. Zij hebben een aantal grote bedrijven die hout halen uit China, Maleisië. Ikea daarentegen stemde wel voor. Zij kan het zich niet veroorloven met slecht hout te werken.”

Hoe gaat het nu verder?
“Volgende week dinsdag wordt binnen de milieucommissie van het parlement gestemd. Een maand later zal er plenair gestemd worden, dan wordt er een definitieve beslissing genomen. Ik denk dat 80 procent van de Europese parlementariërs voor het verbod zal stemmen. Daarna gaat het naar de ministerraad. Volgende zomer kan de wetgeving in werking zijn getreden.”
 

Dit interview is de eerste in de rubriek ‘Bellen met Brussel’. Wie wil je nog meer in deze rubriek terugzien? Suggesties kun je mailen naar redactie [at] oneworld [.] nl
 

Foto boven (cc) Europees Parlement

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons