Ethiopische koffie rustpunt van de dag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Reportage Ilse Bijstra, 3"00

De ontdekker van de koffie

Volgens de overlevering ontdekte een geitenhoeder uit Kaffa in de 9e eeuw de Arabica koffieplant. Hij zag hoe zijn geiten extatisch werden nadat zij de rode bessen van deze plant hadden gegeten. Het zaadje in deze bes, de koffieboon, is uitgegroeid tot hét exportproduct van Ethiopië en vervult een centrale rol in de Ethiopische koffieceremonie.

 

 bonen roosteren

 

Bereiding van de bonen

Na het wassen roostert men de nog groene bonen in een pan. Vervolgens worden ze in een vijzel of een koffiemolen fijngestampt en daarna in een Jebena (een koffiepot van klei) aan de kook gebracht.

 

   koffie brandt                                                                          

 

De ceremonie

De koffieceremonie is een belangrijke sociale en culturele traditie in Ethiopië. De Ethiopiërs drukken met de ceremonie vriendschap of respect uit. Ze gebruiken de ceremonie om tot rust te komen en nemen ruim de tijd om met iedereen te praten. De ceremonie is ook bedoeld als welkom voor bezoekers.

 

Als de koffie voldoende getrokken is, tilt de gastvrouw de jebena op en schenkt de koffie in de kleine mokjes, de sini's. Volgens de traditie zijn er drie ronden. Bij de awol, de eerste ronde, is de koffie nog erg sterk.

De sterke koffie wordt zwart en met veel suiker gedronken (op het platteland ook met zout en zelfs boter) en geserveerd met popcorn of kruidig Ethiopisch brood.

Tijdens de tona, de tweede ronde is de koffie al minder sterk. En in de baraka, de derde ronde, is het nog een slap aftreksel doordat het water steeds aangevuld wordt.

 

kopjes

 

In Ethiopië zijn 'buna bets' (koffiehuizen) te vinden waar de geurige koffie de gehele dag gedronken kan worden.

 

In Amsterdam zijn verschillende winkeltjes waar ze Ethiopische koffie verkopen. Achame Chaine ging naar 'Kaffa' in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons