Ethiopië zet in op hernieuwbare energie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Ethiopische overheid wil economisch vooruit.  De motor is energie, gewonnen uit wind, water en warmte. Het kapitaal en kennis komt uit het buitenland.

“Geen ontwikkeling zonder energie”, zei de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn, tijdens de opening van Ashegoda Wind Farm afgelopen zaterdag. Het nieuwe windpark ligt in het noorden van Ethiopië en is opgezet in 2008. Het heeft een productiecapaciteit van 120 megawatt (wat gelijk staat aan 120 miljoen watt).

Hernieuwbare energie moet bijdragen aan de economische ontwikkeling van Ethiopië. De financiering en technologische kennis komt uit het buitenland. Zo is de 290 miljoen dollar kostende Ashegoda Wind Farm aangelegd door het Franse energiebedrijf Vergnet en gefinancierd door bankenreus BNP Paribas en de Franse overheid. De Ethiopische regering nam 26 miljoen dollar voor zijn rekening.

Boost
Frankrijk investeert in het Ethiopische windpark, omdat het duurzame energieproductie wil stimuleren, volgens Brigitte Collet, Franse ambassadeur in Ethiopië. “De leidende rol die Ethiopië neemt in klimaatverandering wordt zeer gewaardeerd. Frankrijk zal ernaar streven om de economische en sociale ontwikkeling in het land te waarborgen”, zegt ze op de website allAfrica.com.

De nieuwe hoeveelheid windenergie voor Ethiopië en haar export zal het land een economische boost geven, voorspelt Mihet Debebe, CEO van de Ethiopian Electric Power Corporation (EEPCo). “Een extra voordeel  van Ashegoda Wind Farm is dat het de overdracht van technologie makkelijker maakt.”

Wie heeft de grootste?
Welk land heeft het grootste windpark van Afrika? De meningen zijn verdeeld. Sommige media menen dat Ashegoda Wind Farm het grootste windpark van Afrika is. Andere media zeggen echter dat Kenia het grootste windpark heeft.

Nieuwe projecten
Frankrijk is niet het enige land dat investeert in hernieuwbare energie uit Ethiopië. Eerder deze maand tekende de Ethiopische overheid een overeenkomst met Reykjavik Geothermal. Dit IJslandse bedrijf investeert vier miljard dollar in geothermische energie, die vrijkomt door aardwarmte.

Ethiopië gebruikt de IJslandse technologie om 1000 megawatt aan geothermische energie op te wekken. Deze capaciteit moet in 2021 bereikt zijn. De energiecentrale is het eerste geothermische project van Ethiopië, dat 200 kilometer buiten de hoofdstad Addis Abeba ligt. “Het is een historisch moment voor ons allemaal – Ethiopië wordt naar de voorhoede van geothermische ontwikkeling gebracht”, zegt Gudmundur Thoroddsson, CEO van Reykjavik Geothermal, op de website Mo.be. Volgens de CEO is Ethiopië kwetsbaar voor veranderende weersomstandigheden en schommelende olieprijzen. “Daarom is aardwarmte ideaal voor het land, omdat de energiebron betrouwbaar, altijd beschikbaar en nooit weersafhankelijk is.”

Bij projecten rond windenergie en aardenergie houden de Ethiopische werkzaamheden echter niet op. Het land bouwt op dit moment aan de Grand Renaissance-dam in de Nijl, die in de toekomst 6000 megawatt gaat opleveren. In tegenstelling tot de deals die Ethiopië met Frankrijk en IJsland maakte, financiert het Afrikaanse land voor het grootste deel zelf de stuwdam met 3 miljard dollar. Chinese banken zouden voor 1,8 miljoen dollar investeren in de turbines en elektrische apparatuur van de waterkrachtcentrale.

Lees meer op: Mo en allAfrica.
Lees meer over windmolens in Kenia op: OneWorld.
Foto: Flickr.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons