Burkina Faso start een campagne om een einde te maken aan heksenvervolgingen, die al zo’n zeshonderd slachtoffers hebben gemaakt in het Afrikaanse land. Tegen 2016 moet het ministerie van Sociale Actie de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers op zich nemen en ze juridische, psychische en financiële hulp bieden.

Tijdens een heksenvervolging draagt een groep mannen het lichaam van een overledene door het dorp van de vermoedelijke ‘heksen’. Het lichaam zal volgens hun aanwijzen wie verantwoordelijk is voor de dood. De verdachten, meestal vrouwen, worden dan uit hun huis en het dorp verdreven.

“Het is goed dat er een plan is, maar het is niet perfect”, zegt Haridata Dacouré, voorzitter van de NGO Femmes et Droits pour le Développement. Dacouré gelooft niet dat een simpel verbod in de praktijk zal slagen. “De heksenjacht wordt uitgevoerd door het volk. Het is moeilijk om een hele groep te vervolgen en te veroordelen. Wat wel zou kunnen werken, is een boete voor het dorpshoofd.”

Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief