Eigen sambaschool voor Braziliaanse homo’s

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

sambaschool homoseksuelen foto Marije Soto
Leo Áquilla Foto: Marije Soto

De blonde Áquilla is verkozen door Eduardo Correa. Behalve een jonge culturele ondernemer is Correa zwart en homoseksueel. Vlak voordat het carnaval begon richtte hij in São Paulo de eerste sambaschool voor homoseksuelen op. In Rio de Janeiro bestaat zo'n school nog niet.

 

Correa koos voor Áquilla omdat ze een ster, televisiepresentatrice en kandidaat (in pak met roze strop) wethouder is. Want Correa's nieuwe school Arco-Íris – Regenboog – kan de media-aandacht goed gebruiken.
 

Gay koningin

Sambascholen wedijveren ieder jaar tijdens het carnaval om de eer van de mooiste optocht, de beste sambatekst, de sensueelste koningin. Een van de scholen had weliswaar al een onderafdeling voor homoseksuelen, maar nergens was ruimte voor een gay koningin die voor de percussieband uit danst, noch voor homoseksuelen in de percussieband. "Dat laat de dirigent niet toe, gays zijn niet welkom", zegt Correa. "Terwijl zij in feite verantwoordelijk zijn voor de schoonheid van de koninginnen. Zij maken de kostuums, doen de make-up, álles. Nu komen zij eindelijk ook eens in de schijnwerpers te staan." 

 

brazilie defile sambascholen foto cc
Parade van de sambascholen
Foto: Marcus Correa CC

Angst

Áquilla heeft aan den lijve ondervonden hoe ver de vooroordelen reiken en hoe diep de angst geworteld is binnen de bestaande sambascholen. "Een jaar of vijf geleden stelde ik de carnavelesco (de persoon die het thema van de school vormgeeft, red.) voor om mij als dragqueen uit te laten komen voor de school Tom Maior. Hij was aanvankelijk enthousiast, maar begon me daarna te ontwijken. Toen ik vroeg waarom hij dat deed, vertelde hij dat hij het plan er niet doorheen kreeg. Er speelden te veel zakelijke belangen. En angst."

 

"Maar vandaag is Arco-Íris geboren en krijgen we een eigen plek en vrijheid van expressie. Ik denk dat het net zo zal gaan als bij de oprichting van de gayparade, waar we begonnen met 250 mensen. Nu zijn dat er meer dan twee miljoen. Het gay-publiek is, door ervaring wijs geworden, aanvankelijk behoorlijk terughoudend. Want we lijken wel zo'n vrij land waarin alles maar kan, maar onder de oppervlakte zijn de Brazilianen heel conservatief. En als ze dat tenminste nog maar toegaven."

 

Dit artikel is, met toestemming, gedeeltelijk overgenomen van Trouw. Klik hier om de rest van het stuk te lezen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons