’s Werelds eerste fairtrade gouden medaille is afgelopen maandag uitgereikt tijdens het European Youth Olympic Festival in Utrecht. De 16-jarige Zsófia Bácskay was de gelukkige winnares. 

De Hongaarse Zsófia Bácskay won de medaille bij het kogelslingeren voor meisjes en kwam tot een afstand van 68.56 meter. Het is voor het eerst dat een internationale sportprijs een zichtbaar duurzaam karakter krijgt.

Solidaridad- oprichter van het goudkeurmerk Fairtrade & Fairmined- is initiatiefnemer van deze campagne. Met zwemkampioen Pieter van den Hoogenband als ambassadeur tracht de organisatie aandacht te vragen voor de slechte werk- en leefomstandigheden waaronder goud normaliter gewonnen wordt. Directeur Nico Roozen: “In de kleinschalige goudmijnbouw wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van de giftige stof kwik, wat erg schadelijk kan zijn voor de mijnwerkers, hun leefgemeenschap en de natuur.”

Soldaridad en Pieter van den Hoogenband streven samen naar fairtrade gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Lees meer op: Solidaridad  

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief