Achtergrond

Een rainproof stadsjungle op de Dam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe word je zelf rainproof? Haal je inspiratie uit dit filmpje of uit de DIY-tips op www.rainproofride.nl

[[{“fid”:”40702″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”attributes”:{“alt”:”OneWorld Rainproof Ride Video”,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”},”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”OneWorld Rainproof Ride Video”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”OneWorld Rainproof Ride Video”},”type”:”media”}]]

 

 

Rainproof Rave & Ride 1/11/15 –
In een grote stoet komen zo'n honderd 'Rainproof Riders' bepakt met kratten en planten vanuit de Damstraat een zonnige en volgepakte Dam opgefietst. Het peloton van Amsterdammers en groene initiatieven wordt geleid door de Amsterdamse wethouder Udo Kock (water en financiën) en de Nederlandse watergezant Henk Ovink. De aankomst is het startschot voor de Rainproof Rave, een evenement dat stadbewoners oproept om te zorgen voor een groene regenbestendige stad. In Jip-en-Janneketaal: tegeltjes eruit, plantjes erin.
MORE PICTURES ON FACEBOOK

Jonge waterbestuurders bij Oneworld Rainproof Rave & Ride Jeugdbestuurder waterschap Freek Wallagh en Twan Brinkhof fietsten mee met de Rainproof Ride.

Foto: Susanne Oudejans

Megabuien en waterschade
Reden voor deze oproep is de toenemende hoeveelheid hevige buien in ons land. "Het regent over een jaar verspreid niet méér, maar als het eenmaal regent, regent het veel harder dan vroeger", zegt OneWorld projectleider Kim Sauter. "In 50 jaar is de intensiteit van een bui met 40 procent toegenomen."

OrganisatieDe Rainproof Rave & Ride was een initiatief van OneWorld, samen met Rainproof Amsterdam en de Amsterdam International Water Week, en vele andere partners. Het evenement was het einde van de rainproof-campagne, maar ook meteen het startschot voor de klimaatmaand van OneWorld, een aanloop naar de klimaattop in Parijs die op 30 november begint. 

Verschillende megabuien hebben de afgelopen jaren blootgelegd dat de versteende stad het regenwater niet aankan, met jaarlijks tientallen miljoenen euro aan waterschade als gevolg. De oplossing ligt bij meer groen op straat, in de tuin of op het dak, zo klinkt het vanuit de organisatie. Dat ontlast  het rioolstelsel en helpt overtollig water te bufferen en, het liefst zelfs, nuttig te gebruiken.

Doe-het-zelfen tijdens de OneWorld Rainproof Rave & Ride op de Dam

Gijs Doeglas met zijn regenwater-wc op de Rainproof Rave & Ride.

 

Foto: Susanne Oudejans

Workshops, quizzen en een photo booth
Dat laatste laten verschillende Do-It-Yourself workshops in het tijdelijke Dam-park zien. Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, bekend van klusklassieker 'Eigen Huis en Tuin', is opgetrommeld om uit te leggen hoe je je tuin zo inricht dat er geen regendruppel verloren gaat en je zelfs in de winter nog een zee aan groen hebt als je naar buiten kijkt. Milieugoeroe Gijs Doeglas demonstreert even verderop zijn slimme systeem waarmee je een regenton zo aansluit op de spoelbak van je toilet dat je met regenwater je boodschap kunt doorspoelen. Dakdokter Luuk Verlint toont aan geïnteresseerden hoe hun innovatieve polderdak 84.000 liter aan regenwater kan opvangen, bufferen en geleidelijk afvoert na een hoosbui.

lodewijk hoekstra op de dam tijdens rainproof rave & ride
Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra rust met een kopje koffie even uit onder een rode paraplu. Foto Samir Achbab

Ondertussen spijkeren OneWorld-klimaatexpert Ellen de Lange en Rainproof'er Irene Poortinga de regen- en klimaatkennis van de bezoekers bij. Want was 2014 nou het warmste jaar ooit gemeten? Kan een wormengang wel 20 liter water opvangen? En heeft echt bijna de helft van de Nederlanders een betegelde voor- of achtertuin? Pittige stellingen die met een groen (klopt) of rood (klopt niet) bordje worden beantwoord.

Voor de inmiddels fameuze gele Fiat met groentekist op het dak uit de campagnevideo trekken vrijwilligers Loes en Sarah voorbijgangers aan hun (regen)jas om in hun meest spetterende rainproof-pose door de fotograaf van dienst op de gevoelige plaat te worden gezet. Met gieter, laarzen, paraplu of roze badeend.      

En weg is het park
Wie niet beter weet zou denken dat het park er al even ligt en dat ook nog zal blijven doen. Maar om kwart voor vier pakt Kim Sauter de microfoon en kondigt aan dat het tijd is om af te breken. "Zonde", vat een voorbijganger treffend samen. De groene oase waar tientallen vrijwilligers, tuiniers en verhuizers een ochtend en voormiddag keihard aan hebben gewerkt, moet weer worden geruimd. Busjes en vrachtwagens rijden af en aan om volle grindzakken, grasmatten, plantjes en zelfs bomen weer af te voeren naar de leverancier. Niks wordt weggegooid. De liefhebber mag nog een stuk grasmat mee naar huis nemen. Uiteraard bedoeld als vervanging van een paar tuintegels.     

op- en afbouwen van rainproof park op de dam
Er wordt druk geklust om het park op te bouwen. Dezelfde avond nog moet alles weer weg zijn. Foto: Samir Achbab

 

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”width: 581px; height: 69px;”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons