De Ontwikkeling CollierPaul Collier, hoogleraar economie in Oxford, publiceerde over deze hamvraag dit voorjaar het veelgeprezen boek The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It.
De auteur, voorheen directeur van de afdeling ontwikkelingsonderzoek bij de Wereldbank, heeft zich decennialang verdiept in Afrika. In zijn boek schrijft hij over de 58 armste landen, die geen enkele verbetering vertonen.

Landen kunnen volgens Collier in een of meerdere 'vallen' verstrikt raken: ze zijn vaak verwikkeld in een burgeroorlog; ze zijn rijk aan natuurlijke grondstoffen; ze liggen niet aan zee, maar hun buren (waar ze ruzie mee hebben) wel; en ze hebben een incompetente overheid. Uit deze vallen kunnen ze zich veelal met geen mogelijkheid meer bevrijden.

Collier analyseert hoe deze fuiken werken. Een land dat rijk is aan grondstoffen, loopt bijvoorbeeld meer kans op een burgeroorlog, omdat daarmee de strijd gefinancierd kan worden. Democratie verhoudt zich ook niet met grondstoffenrijkdom. Hij laat zien dat in deze 'bodemlanden' vaak alles misgaat wat er maar mis kan gaan.

Collier is erg sceptisch over de meeste remedies tegen armoede. Zowel hulp als handel zullen de allerarmsten niet uit hun fuik bevrijden. Hij ziet meer in militaire interventie, in betere wetgeving en afspraken met het Westen over bijvoorbeeld corruptie, democratie en transparantie, en in het openstellen van de markten in het Westen.

 

Paul Collier, 'The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It' (Oxford University Press)

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief