Een kaart, maar dan up-to-date

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ligt er in een donker hoekje van jouw auto ook een oud vergeten stratenboek weg te stoffen? Grote kans van wel. Veel mensen vinden de weg tegenwoordig namelijk dankzij hun navigatiesysteem. Geen papieren kaart meer nodig dus? Jawel! Zo maak je een oude kaart weer up-to-date.

Ongeveer de helft van de mensen die een smartphone heeft, gebruikt zijn telefoon wel ens om de weg te vinden. De meeste kaarten die je kocht om op je vakantiebestemming te komen of om een wandeltocht door een onbekende stad te maken, zijn tegenwoordig waardeloos. Google Maps is niet alleen een prima vervanger voor zijn papieren zusje, maar kaarten die een paar jaar geleden nog actueel waren, kloppen op dit moment van geen kanten. Waar vroeger een park was, loopt nu een weg en andersom.

Toch hoef je de herinneringen die je aan al die fietstochten en autovakanties hebt niet zomaar bij het oud papier te zetten. Beter nog; de kaart die op dit moment zo nutteloos lijkt, kun je na de geplande transformatie weer overal mee naartoe nemen. Zo wordt een oude kaart weer helemaal up-to-date in de vorm van een tas!

[[{“fid”:”26674″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Wat heb je nodig?
1. Kaarten. Je hebt twee tot drie kaarten nodig, afhankelijk van hoe groot jouw tas moet worden en hoe groot de kaarten zijn. Wanneer is een kaart 'waardeloos'? Kaarten uit de jaren '90 kun je sowieso niet meer gebruiken, omdat ze verouderd zijn. Vind je op zolder ergens een kaart die uit het guldentijdperk stamt? Dan kom je er waarschijnlijk niet mee aan op je eindbestemming . Hergebruik die kaart daarom voor iets waar je niet (weg)wijzer van hoeft te worden!

Tip: Je hoeft natuurlijk niet per se kaarten te gebruiken om een tas te maken. Het kan ook van bijvoorbeeld kranten, posters, een oud boek of je favoriete magazine. Heb je ooit een OneWorldtas gezien?

[[{“fid”:”26646″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

2. Plastic van gesealde folders. Slechts zes procent van de Nederlanders heeft een nee-nee sticker op zijn brievenbus en maar liefst 84 procent ontvangt zowel huis-aan-huisbladen als folders. Valt er bij jou ook een paar keer per week zo'n pakket geseald reclamemateriaal op de mat? Dan gooi jij waarschijnlijk een hoop papier en plastic weg. Beetje jammer, want je kunt de meeste folders gewoon op internet lezen. Gelukkig komt dat afval juist nu heel goed van pas.

3. Een restje lint of garen. Een goede tas heeft natuurlijk hengsels nodig. Waar maak je die van? Er zijn heel veel spullen die perfect functioneren als een paar hengsels. Wat denk je van een doormiddengeknipte fietsband, een stukje oude tuinslang of een dikke maillot? Als dat soort gekke gebruiksvoorwerpen iets te 'avontuurlijk' voor jouw tas zijn, kun je natuurlijk ook gewoon een mooi lint of restje breigaren gebruiken.

Optioneel: 4. Een lap stof. Je kunt je tas voeren als hij af is, maar dat is in principe nergens voor nodig. Heb je toch nog een oud stuk bankbekleding in de schuur liggen? Gebruik dat dan. Ideaal!

[[{“fid”:”26651″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Wat moet je doen?
Pak de kaart die je zelf het mooiste vindt en knip die kaart in twee gelijke delen. Kies nu de helft die je het lelijkst vindt en vouw die door midden. Deze kaart gaat de basis van jouw tas vormen.

Tip: Hoe groot moet je kaart zijn? Dat bepaal je zelf. Onthoud: Je uiteindelijke tas wordt even groot als een kwart van de kaart die je als basis kiest. Hoeveel plastic je nodig hebt, hangt ook af van het formaat van de kaart die de basis vormt.

Nu komt het spannendste gedeelte. Je gaat een laagje plastic een heel klein beetje smelten zodat het aan de kaart vastplakt en de randen van de twee delen aan elkaar vast komen te zitten.

[[{“fid”:”26649″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Hoe doe je dat?
Je kunt dit heel gemakkelijk met een strijkijzer doen, maar ook een stijltang is uitermate geschikt. Wil je weten hoe je plastic met een strijkijzer netjes aan elkaar smelt? Klik dan hier. Voor de tas op de foto's werd een stijltang gebruikt.

Het is belangrijk dat je jouw folderpakketten vanaf nu niet openscheurt, maar netjes met een schaar opent. Knip eerst een van de korte kanten af en laat de folders voorzichtig uit het plastic glijden. Knip daarna de lange kanten open. Zorg dat het plastic aan een van de korte kanten een elkaar blijft zitten. Zo houd je een lange strook transparant plastic over.

Tip: Kun je zo snel nergens een oude kaart vinden? Alle folders die je iedere week weggooit, kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken om een tas van te maken.

[[{“fid”:”26669″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Leg het eerste stuk plastic in de lengte over een van de kanten van de kaart heen. Dek het plastic vervolgens af met ovenpapier en smelt het plastic met een stijltang of strijkijzer tegen de oude kaart aan. Laat aan allebei de kanten van de tas wat niet gesmolten plastic over. Pas op dat je dit plastic niet raakt met de tang of het ijzer. Je wilt als je morgenochtend je haar doet geen plastic klonten op de ijzers van je stijltang aantreffen.

Tip: Als plastic smelt, kunnen er giftige stoffen vrijkomen die slecht zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Hier hoef je je in principe geen zorgen over te maken. Het plastic wordt daar als het goed is niet heet genoeg voor. Zet voor de zekerheid toch een raam open en laat je strijkijzer of stijltang niet te warm worden.

Vouw als het plastic goed aan een kant van de kaart gehecht is aan een van de twee korte kanten het restje plastic om de twee randen heen. Smelt dit stukje plastic vervolgens vast aan de andere kant (achterkant) van de kaart. Nu zit een van de korte kanten 'dicht'. Deze kant wordt de onderkant van je tas.

De rand plastic die je aan de andere kant (bovenkant) overhoudt, hoef je slechts om één van de twee kaarthelften te vouwen zodat het restje aan de binnenkant van de tas vast komt te zitten. Zo wordt de rand van jouw tas stevig en werk je al het plastic netjes weg.

Voor de zijkanten van de tas geldt hetzelfde als voor de onderkant. Leg een stuk plastic over de bovenkant van de tas en zorg ervoor dat het plastic een klein stukje over de zijkant hangt. Smelt dit plastic voorzichtig aan de kaart vast en vouw vervolgens het overlappende stuk plastic om de rand van de kaart heen. Smelt dit overlappende deel aan de achterkant van de kaart vast. Zo zitten de zijkanten van de tas ook dicht.

[[{“fid”:”26654″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Herhaal alles wat je met de voorkant van de tas hebt gedaan, nu ook voor de achterkant. Als je hiermee klaar bent, heb je als het goed is overal minimaal één laag plastic en aan de onderkant en zijkanten van je tas minimaal twee lagen plastic.

[[{“fid”:”26655″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

De basis van je tas is af, maar lang niet stevig genoeg om al jouw boodschappen in te vervoeren. Pak daarom de tweede (mooiste) helft van de kaart en vouw die om je creatie heen. Verhit de buitenkant van die tweede helft met je stijltang of strijkijzer. Hierdoor plakt de tweede helft aan het plastic vast en verdwijnen de vouwen uit de kaart.

Tip: Doe wat ovenpapier in de tas om te voorkomen dat de binnenkanten aan elkaar vast plakken.

[[{“fid”:”26656″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Smelt nu opnieuw een laag plastic over de tas heen zodat de tweede kaart goed vast zit. Nu de tas uit twee lagen papier en twee lagen plastic bestaat, begint hij behoorlijk stevig te worden.

Tip: Denk je dat jouw tas nog niet stevig genoeg is? Voeg dan een extra laag papier toe. Je kunt zoveel kaarten aan elkaar plakken als je wilt.

[[{“fid”:”26657″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Het laatste wat je nu moet doen is de onderkanten en zijkanten verstevigen. Knip drie lange stroken van een andere kaart en vouw die netjes om de randen van de tas heen. Zorg opnieuw dat het papier aan het plastic van de tas vast smelt voordat je de randen met een laatste laagje plastic afdekt.

[[{“fid”:”26658″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Tip: Omdat je dunne laagjes plastic gebruikt, kun je ook heel gemakkelijk figuren en patronen op je tas maken. Knip bijvoorbeeld een hartje uit en leg dat op de tas om er vervolgens een laagje plastic overheen te plakken.

[[{“fid”:”26670″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

En nu?
Als je de tas wilt voeren, naai je een zak die ongeveer even breed en iets langer is dan jouw plastictas. Stop die stoffen zak zonder hem eerst binnenstebuiten te keren in je tas en zorg ervoor dat de stof aan de bovenkant een paar centimeter uitsteekt.

Maak de voering aan de plastictas vast door een keer over de onderste rand van de tas heen te stikken met de naaimachine.

[[{“fid”:”26661″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Verder heb je geen naaimachine nodig. Vouw de stof van de voering die naar buiten uitsteekt netjes om de rand van de tas heen en vouw de rand in zijn geheel daarna nog een keer om. Zo is de bovenkant van de tas stevig genoeg om de hengsels aan te bevestigen en het gewicht van de inhoud van de tas te dragen.

[[{“fid”:”26662″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Nu kun je de hengsels bevestigen. Pak een schroevendraaier en maak aan iedere zijkant van de tas twee grote gaten.

Zorg dat je het touw dat je als hengsel wilt gebruiken klaar hebt liggen en rijg dit door de gaten heen. Leg daarna een stevige knoop in het touw en werk de uiteindes van de knoop netjes weg. Klaar!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons