Ecodorp in Senegal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Jongeren die wegtrekken naar de grote stad, ouderen die verarmd achterblijven op het platteland; het kenmerkt veel Afrikaanse dorpen. Een uitzondering is Mbackombel in Senegal. Met behulp van de Global Environment Facility en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties werd in 2008 het dorp omgevormd tot ecodorp.

Nu, vier laar later, blijkt het ecodorp een succes te zijn. Zonnepanelen voorzien het dorp van elektriciteit voor verlichting, de schoolbibliotheek en een computerklas. Een molen en een waterpomp op zonnekracht leveren daarnaast water voor de veestapel en het irrigeren van landbouwgrond.

Deze verbeteringen in het energie- en waterbeheer leiden tot vruchtbare oogsten en meer werkgelegenheid. Jongeren die voor werk naar de stad waren getrokken, keren nu terug naar Mbackombel. In het dorp dat ruim duizend inwoners telt, zijn inmiddels banen te vinden in de landbouw, veeteelt en in de bouw.

Innovatieve en duurzame ontwikkelingen op het platteland vormen een nieuwe trend in Afrika. Volgens de Senegalese minister van Ecologie Ali Haider staat het ecodorp Mbackombel model voor de dorpen van de toekomst. “Het project stimuleert de zelfredzaamheid van plattelandsbewoners. Zij beschikken nu over energie en water en hebben het hele jaar door fruit en hout op voorraad. Ecodorpen bieden een oplossing voor de oorzaken en de gevolgen van klimaatverandering,” aldus Haider.

Lees meer op IPS

Foto: cc


 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons