Duurzaam koken op Duurzame Dinsdag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Winnaar Duurzame Dinsdag
Winnares Sevim Zor Foto: Duurzame Dinsdag
'Zet Duurzaam Consumeren op de Kaart'  is het thema dat centraal stond op Duurzame Dinsdag. De duurzame initiatieven werden in het Duurzame Koffertje aangeboden aan minister Cramer (VROM). De winnaar krijgt 5000 euro voor het maken van een website, hulp van een communicatieadviesbureau en advies van het ministerie van VROM en natuurorganisatie IVN.
 
Duurzame Dinsdag is een sinds 1999 jaarlijks terugkerend evenement op de eerste dinsdag van september. De dag maakt eenzelfde populariteitsstijging door als het begrip duurzaamheid zelf. "Vorig jaar was er al een recordaantal inzendingen van initiatieven vergeleken met de jaren ervoor. Dit jaar is het aantal weer met honderd inzendingen gestegen", aldus Michiel de Wit van IVN.
 
Samenwerkende maatschappelijke organisaties brengen op deze dag duurzaamheid onder de aandacht van de politiek. De zes genomineerde initiatieven laten zien hoe je duurzaam kan zijn op verschillende manieren.
 
Duurzame dates
Naast de presentatie van de zes initiatieven en de prijsuitreiking werden er dates tussen initiatiefnemers en organisaties georganiseerd en kwam er een parade voorbij van bekende Nederlanders met duurzame producten. Duurzame Dinsdag laat zien dat duurzaam consumeren niet alleen goed is voor de medemens en het milieu, maar dat het ook kan zonder in te leveren op de portemonnee en stijl.
 
En de zes genomineerden zijn…

oud brood
Foto: CC

Duurzaam in de keuken…

Neem bijvoorbeeld het winnende initiatief 'Kookboek duurzaam eten en koken'. Hierin wordt niet alleen vermeld hoeveel energie het heeft gekost om een bepaald product te vervaardigen, maar het geeft ook grappige tips om verspilling tegen te gaan. Creatief met oud brood bijvoorbeeld. Verder wordt de meest energievriendelijke kooktechniek toegelicht en maakt dit boek duidelijk dat duurzaamheid ook zijn vruchten afwerpt in het hier en nu, want verantwoorde voeding leidt tot een verantwoord gewicht! De jury prees dit initiatief omdat het "duurzaamheidsaspecten koppelt aan bestaande informatie (recepten). Het gaat om bewustwording in de praktijk. Het biedt kansen om opgenomen te kunnen worden in de receptenmagazines van supermarkten of zelfs het nieuwe Jamie Oliver kookboek".
 
wereldmaaltijd
Foto: Duurzame Dinsdag

…en aan tafel!

Het project 'Een Wereldmaaltijd voor iedere Wereldburger' laat zien dat er genoeg te eten is voor iedereen, als iedereen maar een beetje rekening houdt met seizoensproducten en EKO- en Fair Trade labels. En, misschien wel net zo belangrijk voor het aan de man brengen van deze producten, is hoe je ze kan combineren tot een heerlijke maaltijd. De gerechten zijn nog duurzamer te maken door gesprekken aan tafel te voeren over, hoe kan het ook anders, duurzaamheid.
 
Oorsprong van eten
Ook een stel Limburgse initiatiefnemers bewijzen dat duurzaam consumeren en genieten prima samengaan. Het evenement 'De Gulpener Oogstparade' brengt producent, ngo's en consument bij elkaar. Daarbij staat het lekkerste – milieu-en sociaalvriendelijk geteelde – eten en drinken op tafel. Hierdoor wordt er kennis en ervaringen uitgewisseld tussen producenten en consumenten. Dit project was goed voor de tweede prijs.
 
UNDEFINED
Foto: Duurzame Dinsdag

Mooi verantwoord, verantwoord mooi

Maar ook consumptie van andere zaken dan voedsel kwam aan bod. De 'Stoere Vrouwen' willen jonge vrouwen laten zien dat duurzaam consumeren helemaal van deze tijd is. Zij stimuleren bedrijven meer goede producten op de markt te brengen. Hierdoor wordt de keuze uit duurzame producten weer groter en duurzaam consumeren nog leuker.
 
Duurzaamheid in en na studietijd
Waar vrouwen geïnformeerd worden over duurzaam verantwoord reizen en shoppen worden studenten gestimuleerd om zowel hun studietijd als hun vrije tijd zo veel mogelijk op een duurzame manier door te brengen op de "WijDe Wereldmarkt". Dit is een platform waar studenten zich kunnen oriënteren op duurzame vakanties, stages, afstudeeronderzoeken, vrijwilligerswerk en uitwisselingen
 
Diep graven voor duurzaamheid
Enkele initiatiefnemers uit Zwolle passen het begrip duurzaamheid toe op de toekomst van hun stad. De centrale vraag bij dit project is geweest hoe de ondergrond kan bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van Zwolle.

Duurzame Dinsdag

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons