Donkere wolken boven Nepal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

nepal%20mapSinds 12 februari van dit jaar is er slechts zeer beperkte aanvoer van voedsel en medicijnen in het zuiden van Nepal, een gebied dat de Terai heet. De reden hiervoor is een langdurige staking (of noodtoestand) uitgeroepen door de United Democratic Madhesi Front (UDMF), een coalitie van politieke partijen die opkomt voor de rechten van de etnische groep Madhesi.

"Als de crisis nog een week duurt, zal het grote gevolgen hebben voor de voedselvoorziening, kwetsbare groepen en dagloners, zegt Wendy Cue, hoofd van de afdeling Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties, vanuit Kathmandu tegen de nieuwssite IRIN.
Uitgaansverbod
De meeste markten zijn gesloten in de Terai, het Nepalese laagland dat een belangrijke rol speelt in de industrie en landbouw van het koninkrijk. De overheid heeft een uitgaansverbod ingesteld dat de situatie heeft verergerd omdat het burgers belemmert bij het reizen en bij elkaar scharrelen van eten, aldus verschillende hulporganisaties. 

 Einde aan de monarchie
Nepal is voorlopig nog een constitutionele monarchie, maar de 6 belangrijkste partijen hebben onder druk van de maoïstische rebellen beslist dat Nepal na de verkiezingen van april 2008 een republiek wordt. Op 28 december 2007 heeft een overgrote meerderheid in het Nepalese parlement voor afschaffing van de monarchie gestemd, waarmee een einde is gekomen aan een 240 jaar durende dynastie. 

Demonstraties van sympathisanten van de Madhesis, die hun eigen autonome staat willen, hebben de verhoudingen op scherp gezet. Net als protesten van afgesplitste Maoïsten die weigeren zich neer te leggen bij het vredesakkoord van november 2006.

Hulporganisaties bedreigd
Ook het Rode Kruis ziet het somber in als de situatie niet verandert. De organisatie verstrekt sinds de protesten medische hulp aan de slachtoffers en helpt bij evacuaties. Volgens een woordvoerder zijn met name de dagloners er erg aan toe omdat zij geen reserves hebben.  
Vooral het oosten van de Terai is getroffen en alle hulporganisaties hebben moeite in het gebied hun werk te doen. De situatie is volgens hen erbarmelijker dan tijdens het conflict met de Maoïsten van 1996 tot 2006.

In het Mahottari-district, 130 km van Kathmandu is volgens het Rode Kruis een ambulance met daarin nog de gewonden gemolesteerd. Medici werden bedreigd en hun medische apparatuur in beslag genomen.

Ook het afval wordt niet opgehaald.

De leiders van de Madhesi-groepering ontkennen de hulporganisaties tegen te werken, zij beschuldigen de ordetroepen juist van de misstanden. 

Eigen staat
De UMDF gaat door met de stakingen en demonstraties tegen de Nepalese overheid totdat de Madhesi hun eigen staat krijgen. De meeste Madhesis, de meerderheid van de Terai-bevolking, lijden extreme armoede, zijn vaak analfabeet, werkloos en hebben vanwege hun lage kaste weinig rechten in Nepal. De UMDF wil compensatie voor de misstanden in het verleden en volwaardige rechten voor de Madhesi. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons